Presedintele Partidului Democrat de la Chisinau, Marian Lupu este de parere ca Romania se confrunta cu probleme in UE si nu prea poate ajuta, de una singura, R.Moldova in realizarea aspiratiilor europene.

Liderul PD a afirmat, in acest context, ca pentru a sustine R. Moldova pe calea integrarii europene este nevoie de o sustinere serioasa din partea tuturor tarilor Uniunii Europene. "Romania se pozitioneaza drept avocat al Republicii Moldova, lucru pe care il salutam, dar ea insasi se confrunta cu probleme in UE si nu prea poate ajuta, de una singura, Moldova in realizarea aspiratiilor sale europene", a adaugat Marian Lupu intr-un interviu pentru NewsIn.

Presedintele Partidului Democrat de la Chisinau a facut o afirmatie similara in luna martie, la un seminar organizat de un forum umanitar rus, cand a declarat "Romania are posibilitati limitate de avocat al R. Moldova in UE". El a apreciat atunci ca problemele Romaniei seamana mult cu cele ale Republicii Moldova – coruptie, cultura politica slaba - de aceea ambele tari trebuie sa depuna eforturi enorme in vederea modernizarii.

Marian Lupu a precizat ca "aprecieaza mult efortul Bucurestiului de a oferi Chisinaului sprijin in aceasta perioada de recesiune mondiala", referindu-se la ajutorul de 100 de milioane de euro acordat recent de Guvernul roman Republicii Moldova. "Ne dam bine seama ca Romania se confrunta si ea cu efectele crizei mondiale si ca nu prea are multi bani in plus. Pentru a accelera integrarea europeana, R. Moldova trebuie sa valorifice toate oportunitatile oferite de tarile membre ale comunitatii europene", a spus Lupu.

Intrebat despre procesul de apropiere a Chisinaului de UE, liderul PD a spus ca integrarea plenara a R.Moldovei in spatiul comunitar depinde, in primul rand, de eforturile si de capacitatile acestei tari de a asimila valorile europene. "Or, societatea moldoveneasca, de la economie la justitie sau politica, prezinta derapaje de la normele europene. Trebuie sa constientizam ca UE nu va accepta sa 'importe' o tara care emana instabilitate", a subliniat Lupu.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

In ceea ce priveste vizita vicepremierului rus Igor Suvalov la Chisinau si planurile Moscovei de a reforma Comunitatea Statelor Independente pentru a-i da profilul unei organizatii de tip Uniunea Europeana, Lupu este de parere ca nu exista "o situatie de conflict intre apropierea de UE si integrarea aprofundata in CSI".

Intrebat in legatura cu posibila integrare a R. Moldova in UE si, eventual, in NATO, fara sa fie rezolvat conflictul din Transnistria, presedintele Partidului Democrat a reamintit exemplul Ciprului, a carui aderare la Uniunea Europeana "a creat presiuni din interiorul comunitatii turce in Ciprul de Nord pentru a accepta o reunificare a insulei". Marian Lupu considera insa ca "realitatile europene au suportat modificari si este putin probabil ca UE ar accepta si pentru Republica Moldova exemplul cipriot".

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.