Scandalul privind confidentialitatea surselor jurnalistilor americani, declansat dupa deconspirarea, de catre presa, a unui agent CIA, a pus pe ganduri Senatul, a carui comisie juridica lucreaza la un proiect de lege care sa confere imunitate jurnalistilor, scrie cotidianul britanic "The Guardian".

Judith Miller, de la "New York Times", a fost condamnata recent la 18 luni de inchisoare pentru "ultraj adus magistraturii", ca urmare a refuzului ei de a dezvalui numele persoanei care i-a spus ca Valerie Plame era ofiter CIA. Al doilea ziarist vizat de ancheta, Matt Cooper de la revista "Time", a scapat de inchisoare dupa ce l-a indicat drept sursa pe Karl Rove, un influent consilier al presedintelui Bush.

Unul dintre procurorii implicati in cazul "Plame", Patrick Fitzgerald, avertiza, recent, ca "nu se poate sa avem 50.000 de jurnalisti" care sa decida, de capul lor, daca isi dezvaluie sursele.

Proiectul de lege este coordonat de doi republicani, senatorul Richard Lugar si congresmenul Mike Pence si prevede imunitate pentru ziaristi in 99% din cazuri, exceptie facand situatiile in care divulgarea surselor este esentiala pentru protejarea sigurantei nationale.

"Legea da jurnalistilor dreptul sa-si caute surse si sa redea corect informatia, fara sa existe riscul ca ei sa fie intimidati sau trimisi dupa gratii. Acelasi lucru se intampla si in cazul psihiatrilor, clericilor si asistentilor sociali, care au dreptul sa pastreze confidentialitatea celor pe care ii ajuta", a spus congresmenul Pence.

Ieri, comisia a cerut punctul de vedere al Administratiei Bush in legatura cu acest subiect extrem de delicat pentru o societate democratica si liberala cum sunt SUA.

Scandalul deconspirarii agentului CIA a izbucnit in iulie 2003, cand revista "Time" a dezvaluit apartenenta la serviciile secrete americane a lui Valerie Plame, sotia fostului ambasador american in Irak, Joseph Wilson. Cu putin timp in urma, acesta isi exprimase rezervele fata de motivele invocate de administratia Bush pentru a justifica razboiul impotriva Irakului.

Dezvaluirea identitatii unui agent CIA care lucreaza sub acoperire se pedepseste in SUA cu maximum 10 ani de inchisoare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.