Presedintele american George W. Bush l-a numit marti pe judecatorul John Roberts la Curtea Suprema, cea mai inalta instanta judecatoreasca a SUA, pentru a completa efectivul acesteia dupa demisia Sandrei Day O'Connor la inceputul lunii, gestul liderului de la Casa Alba fiind primit cu circumspectie de opozitia democrata si de presa.
In varsta de 50 de ani, John Roberts este in prezent judecator al Curtii de Apel federale din Washington. Democratii nu vad cu ochi buni aceasta numire deoarece Roberts este un vechi republican, cunoscut pentru vederile sale conservatoare.

Numirea intr-o astfel de functie este pe viata, iar expertii apreciaza ca alegerea lui Roberts ii va oferi lui Bush sansa de a-si pune in aplicare agenda politica conservatoare si de a-si lasa amprenta asupra unei institutii fundamentale mult timp dupa ce nu va mai fi presedinte.

Ultima decizie a judecatorului John Roberts a fost aceea de a valida, vineri, tribunalele militare exceptionale create pentru judecarea detinutilor de la Guantanamo, o victorie a administratiei Bush. Presa s-a aratat preocupata in special de opiniile lui Roberts privind avorturile, echilibrul dintre puterea guvernului federal si cel statal, iar analistii apreciaza ca audierile din Senat, care trebuie sa aprobe numirea, vor fi destul de tensionate.

Instanta suprema are o influenta uriasa asupra vietii americanilor datorita rolului ei de arbitru final. Rolul ei principal este de a supraveghea constitutionalitatea legilor. Curtea Suprema joaca insa si rolul de pivot, transand dezbateri importante ale societatii americane: dreptul la avort, drepturile minoritatilor rasiale sau sexuale, pedeapsa cu moartea etc. Curtea este compusa din noua judecatori, inclusiv presedintele ei, care sunt desemnati pe viata de seful statului.

Judecatorii se pot retrage dupa varsta de 70 de ani, dar acest lucru se intampla foarte rar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.