NATO a anuntat ca trimite alti 2000 de militari in Afganistan, unde se asteapta la ce e mai rau in preajma alegerilor parlamentare prevazute sa aiba loc in septembrie. Asa cum s-a intamplat si in campania pentru prezidentiale, cand violentele s-au intensificat considerabil, oficialii NATO si cei americani sunt de parere ca rebelii se vor dezlantui din nou. In ultimele saptamani s-a constatat deja o crestere a numarului atacurilor rebelilor, insa purtatorul de cuvant al NATO, Karen Tissot van Patot, apreciaza ca nu sunt motive de ingrijorare majora, intrucat insurgentilor le lipseste capacitatea de coordonare. Intarirea prezentei NATO este insa in sine o confirmare a faptului ca insurgentii afgani au suficiente resurse pentru a reprezenta un pericol pentru stabilitate si pentru securitatea unui proces cum sunt alegerile. Dupa suplimentarea efectivelor sale, NATO va avea in Afganistan 11.400 de militari, principalele tari care contribuie cu trupe fiind Germania, Turcia, Canada, Spania si Italia.

Din Romania pleaca 400 de "Scorpioni rosii"

Noile efective vor proveni din Romania, Olanda, Italia, Austria si din Statele Unite, vor fi desfasurate in capitala Kabul si in nordul si vestul Afganistanului, obiectivul lor fiind de a impiedica transformarea scrutinului intr-un prilej de confruntare sangeroasa. Din Romania pleaca la inceputul lunii viitoare un efectiv de 400 de militari ai Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", sub denumirea de "Scorpionii rosii". Romania mai are in Afganistan 950 de militari, dintre care jumatate angajati in cadrul operatiunii Enduring Freedom, sub comanda americana, si jumatate sub comanda NATO in cadrul ISAF (Forta Internationala de Asistenta de Securitate).

Alianta planuieste sa trimita si alti militari pana in 2006

NATO mai are in vedere o etapa a intaririi prezentei sale in Afganistan, care se asteapta sa fie completata pana la mijlocul lui 2006. Se preconizeaza intarirea prezentei militare internationale in sudul Afganistanului prin constituirea de Echipe pentru Reconstructia in Provincii. Unitati mici, de cate 100 pana la 300 de militari, acestea vor asigura securitatea lucrarilor de reconstructie si a activitatilor umanitare si vor sprijini extinderea autoritatii guvernului presedintelui Hamid Karzai in zonele scapate de sub control. SUA, Spania si Lituania au constituit deja astfel de unitati in provincii din vestul tarii, iar Canada, Marea Britanie si Olanda s-au aratat deja interesate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.