Oficialitatile de la Kiev au sugerat largirea componentei fortelor de mentinere a pacii din Transnistria pe seama unui contingent militar ucrainean, informeaza Rusia la Zi. Propunere realizabila, spune Kievul, prin reducerea prezentei militarilor rusi in regiune. Tiraspolul a salutat deja initiativa Ucrainei. Intre timp, la Moscova, se estimeaza ca toate problemele legate de prezenta misiunii de pace in nerecunoscuta republica pot fi rezolvate numai dupa convenirea lor cu partea rusa.

Incepand din 1992, in Transnistria actioneaza o misiune mixta de pace, alcatuita din contingente armate ale Rusiei, Moldovei si Transnistriei. Ucraina este reprezentanta de numai 10 observatori militari. Ieri, la o conferinta de presa, ambasadorul cu insarcinari speciale al MAE de la Kiev, Dmitri Tkaci, a relatat ca a fost deja pusa la punct o schema care permite fortelor ucrainene sa se implice in operatiunea de pace din zona de conflict. In plus, diplomatul a evidentiat un moment esential: introducerea trupelor ucrainene presupune reducerea concomitenta a militarilor rusi de mentinere a pacii, scrie Kommersant.

Aceasta initiativa a primit imediat sprijinul celor de la Tiraspol, inclusiv ideea reducerii prezentei rusesti. Asa a declarat ieri liderul transnistrean, Igor Smirnov: "Consider necesara egalizarea prezentei partilor - Ucrainei si Rusiei. Participarea contingentului ucrainean la misiunea de pace de pe teritoriul transnistrean va fi o garantie ca procesul de negocieri se va incheia cu succes", a spus Smirnov.

Moscova somata sa-i elibereze pe Ivantoc si Popa

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Terry Davis, aflat intr-o vizita la Chisinau, a declarat marti ca Rusia trebuie sa execute decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Ilascu, informeaza Rompres. "Odata pronuntata, decizia trebuie sa fie executata si trebuie sa facem totul in acest scop, chiar daca Federatia Rusa considera aceasta decizie incorecta", a precizat Davis in cursul unei conferinte de presa, subliniind ca "in prezent, sunt exercitate toate presiunile morale" din partea CoE, a Comitetului ministrilor si a ambasadorilor statelor membre pentru ca Rusia sa respecte decizia Curtii de la Strasbourg.

Focuri de arma pe Nistru

Un militar rus din corpul de mentinere a pacii aflat in Transnistria a deschis foc automat in directia mai multor cetateni moldoveni in vecinatatea postului de paza dintre Republica Moldova si autoproclamata republica transnistreana, informeaza agentia de presa Flux.

In incident au fost implicati reprezentantul Asociatiei "Promo-Lex", Alexandru Postica, colegul sau Ion Manole si cetateana SUA Carolina Cincota, de la Asociatia avocatilor americani. Alexandru Postica a descris incidentul astfel: "Am fost la Dorotcaia intr-o vizita de informare, iar la intoarcere, Carolina a fotografiat un panou cu inscriptia "Drum bun!", plasat pe teritoriul postului de pacificatori, ceea ce a servit drept motiv pentru seful postului, un soldat rus, sa ne retina din drum aproximativ la ora 20.00. El i-a cerut Carolinei sa nimiceasca filmul, dar ea a refuzat. Soldatul a blocat drumul si a chemat comandantii militari pentru a decide ce sa faca cu noi. Intre timp, in preajma postului respectiv au inceput sa se adune oameni, care cereau eliberarea noastra. S-a creat un ambuteiaj. S-au adunat peste 60 de persoane. Soldatul rus a strigat la oameni, a pus mana pe arma, cerandu-le sa se imprastie. El a pus arma in sistem de foc automat, lucru observat de un maior de politie, prezent la fata locului, care a reusit sa ridice arma soldatului astfel, incat cele aproximativ 20 de focuri trase nu au ranit pe nimeni, iar maiorul de politie s-a ales cu o arsura de gradul doi. In raportul soldatului rus privind incidentul respectiv, a fost indicat ca a tras din arma, fiindca cineva din multime a sarit la bataie, ceea ce nu este adevarat. El nu avea dreptul si nici motive pentru a trage in oameni neinarmati".

Uniunea Europeana, raspunzand solicitarii Ucrainei si Republicii Moldova, a decis sa contribuie la amenajarea frontierei moldo-ucrainene, se arata in mesajul presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si a inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate Javier Solana catre presedintii Ucrainei Victor Iuscenko si al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, informeaza agentia de presa Flux. Potrivit presei ucrainene, la 19 iulie, aflat la Kiev, Solana i-a inmanat acest mesaj presedintelui Iuscenko. "Suntem bucurosi sa va anuntam ca Uniunea Europeana raspunde pozitiv solicitarilor voastre", se arata in mesaj. Potrivit documentului citat, UE saluta atasamentul Ucrainei si al Republicii Moldova fata de rezolvarea problemelor de frontiera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.