UE a ignorat modul in care fostele tari comuniste abordeaza mostenirea totalitarista, in conditiile in care fosti ofiteri din politia secreta ocupa functii importante, a declarat laureata premiului Nobel pentru literatura Herta Mueller.

Mueller, de origine romana, si-a axat majoritatea romanelor si eseurilor pe viata in timpul dictaturii, sub constanta intimidare a Securitatii.

In cel mai recent roman al sau,"Atemschaukel" (Leaganul Respiratiei), pentru care a obtinut premiul Nobel anul trecut, scriitoarea descrie deportarile in lagarele de munca din Uniunea Sovietica, asa cum le-au trait parintii ei, relateaza EUobserver, citat de NewsIn.

Aflata marti la Bruxelles, pentru a-si promova cartea, Mueller s-a concentrat pe prezent, exprimandu-si nemultumirea pentru ca UE nu a exercitat presiuni asupra noilor state membre pentru a se ocupa de trecutul lor comunist.

"Cred ca UE a actionat destul de naiv prin includerea acestor tari atat de repede si nu a putut prevedea cu ce fel de bariere sirete si obstructioniste se vor confrunta", a spus ea. "Stiu ca in Romania, numeroase persoane care au lucrat pentru Securitate sunt acum in pozitii inalte, iar acest lucru nu are, practic, nicio consecinta. Nu este important pentru societate", a precizat ea.

"Acesti oameni au obtinut atat de multa influenta incat au reusit aproape sa isi refaca vechea lor retea de putere, in care toti se stiu si se servesc unii pe alti. Este a doua viata a dictaturii. In circumstante diferite, organizate intr-un mod diferit. Si fara ideologie. Fara socialism", a adaugat scriitoarea.

Un exemplu pentru cat de putin a functionat lustratia in Romania este cazul lui Radu Tinu, fostul adjunct al sefului Securitatii din Timis, care a recunoscut ca i-a pus microfoane in apartament, considera Mueller.

Tinu, in prezent director la o filiala din Romania a unei companii austriece de asigurare, a declarat anul trecut ca Mueller suferea de o boala mintala si isi exagereaza povestile si ca spus in gluma ca Securitatea merita premiul Nobel. "Acest lucru m-a iritat mult. Nu ca el exista, ci ca detine aceasta functie, ca cea mai mare companie de asigurari din Austria - Staedtische Versicherung - angajeaza astfel de oameni. Si ca cineva ca el are o astfel de pozitie in Romania, incat se poate exprima in toate ziarele. Acest lucru nu ar fi fost posibil in Germania", a subliniat ea.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Desi declara ca nu simte "nimic special" pentru ca este laureata a premiului Nobel, Mueller a apreciat ca exista un impact pozitiv, in sensul ca a adus "subiectul dictaturii in lumina reflectoarelor.

Mueller este de acord cu afirmatiile potrivit carora Comitetul Nobel ia in mare parte decizii politice atunci cand acorda aceste premii. "Literatura nu este ceva apolitic. Toate premiile literare sunt, din cand in cand, inconjurate de scandaluri, in special din motive politice", a subliniat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.