Cele mai abundente ploi din ultima jumatate de secol au provocat inundatii si alunecari de teren, soldate cu moartea a cel putin 95 de persoane in sud-estul Braziliei, majoritatea in zona Rio de Janeiro, au anuntat marti autoritatile, citate de AFP.

Inundatiile au fost atat de intense incat autoritatile au cerut locuitorilor din Rio sa ramana in case si sa nu mearga in centru, unde nu se poate circula pe strazi. Unii soferi au fost nevoiti sa isi abandoneze masinile partial scufundate, in timp ce altii au ramas ore la rand in automobilele blocate.

" Toate strazile majore din oras au fost inchise din cauza inundatiilor", a declarat primarul Rio de Janeiro, Eduardo Paes. "Fiecare om care incearca sa intre pe ele va fi in risc enorm", a adaugat el, transmite NewsIn.

Oficiali din Protectia Civila au declarat ca majoritatea victimelor au fost prinse de alunecari de teren in zona dealurile din jurul Rio, un oras cu circa 16 milioane de locuitori care va gazdui Jocurile Olimpice de vara.

Paes a ordonat inchiderea scolilor miercuri, pentru a doua zi, pentru ca oamenii sa nu iasa pe strazi. De asemenea, guvernatorul de Rio Sergio Cabral a decretat trei zile de doliu.

Inundatiile au afectat si traficul aerian, provocand intarzieri pe aeroporturi. Aeroportul Santos Dumont, care se ocupa de zborurile cargo, a fost inchis luni noapte, dar redeschis marti. Pe aeroportul international Antonio Jobim, din Rio, majoritatea zborurilor de marti au avut intarzieri si mai multe curse interne au fost anulate.

Intr-un cartier aflat in apropiere de statuia lui Isus, meteorologii au inregistrat o cantitate de ploaie dubla fata de cea normala pentru luna aprilie.

Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva a criticat deceniile de administrare proasta, care au permis constructiile precare in zone cu risc crescut.

Ploile abundente au inceput luni seara, in timpul orei de varf, prinzand muncitorii care se intorceau acasa nepregatiti. Marti noapte, precipitatiile s-au intensificat, iar autoritatile au avertizat ca inundatiile s-ar putea agrava marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.