Elicoptere ale armatei i-au luat miercuri pe ministri din Parlamentul thailandez, dupa ce protestatarii au intrat cu forta in cladire, intr-o escaladare a tentativei lor de a darama guvernul.

[|UPDATE] Doua elicoptere Blackhawk au aterizat, pazite de soldati, pentru a-i lua pe vicepremier si alti membri importanti ai guvernului, dupa ce mai multi alesi au fugit.

Protestatarii, imbracati in camasi rosii, dintre care multi il sustin pe fostul premier Thaksin Shinawatra, au intrat cu forta in cladirea Parlamentului thailandez, spargand portile cu un camion.

"Misiunea noastra s-a incheiat", a declarat Korkaew Pikulthong, unul dintre liderii Camasilor Rosii, dupa ce politicienii au fugit iar sesiunea legislativului a fost amanata.

Cand a aflat ca se apropie Camasile Rosii, premierul Abhisit Vejjajiva a parasit o reuniune de cabinet si s-a refugiat intr-o baraca militara de la marginea orasului, unde a stat in timpul majoritatii protestelor.

Politia a anuntar ca o grenada a explofat la scurt timp dupa miezul noptii, intr-un supermarket din Bangkok, ranind o persoana - cel mai recent atac de la inceperea protestelor, la mijlocul lunii martie.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Supachai Jaisamut, a declarat ca autoritatile sunt dispuse sa impuna starea de urgenta daca este necesar.

"Sute de protestatari au patruns in Parlament", a declarat secretarul general al Camerei Reprezentantilor, Pitoon Pumhiran. "Au folosit un camion pentru a forta portile, dar deocamdata nu se inregistreaza violente", a adaugat el, informeaza NewsIn citand AFP.

Parlamentul era pazit de aproape 150 de politisti, a mai spus oficialul.

Din cauza protestelor, premierul thailandez Abhisit Vejjajiva si-a anulat deplasarea in SUA prevazuta pentru saptamana viitoare, cand trebuia sa participe la summitul pentru neproliferare nucleara. De asemenea, el ti-a scurtat marti sederea la Hanoi, unde lua parte la o reuniune a liderilor din Asia de Sud-Est.

Violentele in Thailanda au inceput sambata si au provocat haos in principalul cartier comercial al capitalei. Protestatarii antiguvernamentali, imbracati in camasi rosii, manifestau de patru saptamani in capitala, cerandu-i premierului sa convoace alegeri anticipate. In weekend manifestantii si-au intensificat campania ocupand principalul cartier din Bangkok unde se afla magazinele si un hotel de lux, au paralizat traficul si au obligat cateva mari centre comerciale sa-si inchida portile.

Citeste si:
Theo Rose a dat de probleme în vacanța din Thailanda: „Nu vă...
Theo Rose a dat de probleme...

Majoritatea manifestantilor provin din regiuni rurale, sarace ale tarii sau din randul muncitorilor si considera guvernul lui Abhisit elitist si nedemocratic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.