Compania petroliera franceza Total a fost pusa sub acuzare pentru coruptie si trafic de influenta in dosarul programului ONU "Petrol contra hrana", destinat Irakului in anii '90, relateaza AFP.
Un judecator francez a decis in 27 februarie sa inculpe compania si alti acuzati, desi procurorul a cerut renuntarea la ancheta.
Avocatul Total Jean Veil a declarat pentru AFP ca societatea este acuzata de coruptie, complicitate privind proprietate furata si trafic de influenta in legatura cu programul ONU care s-a derulat intre 1996 si 2003. "Judecatorul a luat aceasta decizie contrazicand toate asteptarile", a spus Veil.

Procurorii francezi au cerut in septembrie renuntarea la acuzatii in ceea ce ii priveste pe fostul ministru de interne Charles Pasqua si pe directorul general al Total Christophe de Margerie, dar a spus ca alti 11 suspecti ar trebui sa fie judecati, informeaza NewsIn.

Lansat in 1996, programul "Petrol contra hrana", evaluat la 64 de miliarde de dolari, in permitea Irakului, vizat de sanctiuni internationale dure, sa vanda cantitati limitate de petrol pentru a cumpara produse umanitare. Dar programul a fost subminat de administrarea proasta si de coruptie.

In 2002, o ancheta franceza a vizat mai multi oficiali care ar fi primit dreptul de a cumpara petrol de la fostul presedintele Saddam Hussein la preturi mici.

Potrivit ziarului economic Les Echos, Total este acuzat ca a dat mita unor oficiali irakieni pentru a obtine acces la titeiul vandut prin programul ONU. Compania a respins acuzatiile, insistand ca a actionat in concordanta cu regulile ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.