Sase atacuri cu bomba au avut loc marti la Bagdad, provocand moartea a cel putin 28 de persoane si ranirea altor 75, a declarat un oficial din Ministerul de Interne. Evenimentele au loc la doua zile dupa un triplu atentat sinucigal in capitala irakiana, ce s-a soldat cu moartea a 30 de persoane.

[UPDATE 2] Un corespondent AFP aflat la fata locului a declarat ca trei persoane au reusit sa iasa de sub daramaturi la restaurant, desi cladirea veche a fost distrusa in totalitate. Se pare ca altii sunt prinsi inca inauntru.

Zeci de trecatori s-au strans la locul atentatului, din apropiere de o scoala, pentru a incerca sa scoata supravietuitori de sub daramaturi. "Indepartam caramizi si nisip pentru a gasi victime si chiar cand am reusit sa dau deoparte daramaturile, barbatul pe care l-am vazut a murit", spune Mustafa, in varsta de 25 de ani.

Pe langa explozia de la Allawi, o cladire s-a prabusit in cartierul Shuala din nordul Bagdadului, iar alte doua au fost distruse la Chikouk, o tabara pentru refugiati. O a cincea deflagratie a fost inregistrata la Shurta Rabiyah, in vestul capitalei irakiene.

Aceste explozii intervin dupa o serie de trei atentate sinucigase cu masini-capcana care au vizat duminica ambasade regionale si europene. Ministrul de externe Hoshyar Zebari, care a declarat ca atacurile de duminica poarta semnatura al-Qaida, a atribuit atentatele unor grupari care vor sa impiedice formarea unui nou guvern. "Este un atac politic, vizand sa faca sa deraieze procesul, trimitand un mesaj ca teroristii lucreaza inca", a spus Zebari.

[UPDATE 1] Exploziile s-au produs marti dimineata in mai multe cartiere siite din Bagdad, inclusiv un atac sinucigas din centrul orasului. Explozia din centrul orasului s-a produs in apropiere de Ministerul pentru Lucrari Publice din cartierul Salhiyeh, informeaza NewsIn citand AFP.

La scurt timp dupa deflagratie in zona au fost trimise ambulante si echipe de interventie pentru situatii de urgenta. O coloana mare de fum se ridica din apropiere de sediul Ministerului pentru Lucrari Publice, situatia vis-a-vis ce al Justitei, ambele afectate de un atentat din octombrie.

Atentatele au intervenit intr-o perioada in care partidele irakiene negociaza formarea unui nou guvern, dupa ce patru blocuri politice au intrat in Parlament la alegerile generale desfasurate in urma cu o luna, dar niciunul nu a reusit sa aiba majoritatea parlamentara. Oficialii din domeniul securitatii avertizasera ca prelungirea perioadei de negociere a unei coalitii guvernamentale ar putea da insurgentilor ocazia de a destabiliza si mai mult Irakul.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

In august, doua vehicule-capcana au vizat ministerele de Externe si de Finante din centrul capitalei, iar atentatele din octombrie au avut ca tinta Ministerul Justitiei si birourile guvernului provinciei Bagdad.

Cinci tinte, inclusiv ministerele de Interne, Finante si al Muncii, au fost lovite in decembrie, iar in ianuarie atentatele au fost comise la trei hoteluri importante.

Tintele sunt de mare valoare, atragand multa atentie din partea presei, teroristii vor sa spuna ca diplomatii nu sunt in siguranta, ca oamenii de afaceri nu se pot simti in siguranta in hoteluri, ca angajatii guvernamentali nu sunt in siguranta in ministere, a explicat ministrul irakian de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.