Gruparea "Emiratul din Caucaz" a revendicat atentatele comise luni la Moscova si ameninta cu alte atacuri, potrivit SITE, organism american de monitorizare a site-urilor islamiste.

Liderul gruparii cecenilor rebeli, Doku Umarov, a revendicat atentatele sinucigase soldate cu 39 de morti, relateaza AFP, conform NewsIn. Umarov a amenintat cu noi atacuri pe teritoriul rus.

Intr-un mesaj video de patru minute si 27 de secunde publicat pe YouTube, liderul rebel a avertizat ca "atacurile pe teritoriul rus se vor continua". Vor fi "noi acte de razbunare pentru ceea ce fac trupele si serviciile speciale ruse din Caucaz", a insistat el.

Gruparea "Emiratul din Caucaz" a revendicat atentatele comise luni la Moscova, potrivit SITE, organism american de monitorizare a site-urilor islamiste.

"Intr-o inregistrare video realizata la 29 martie, Doku Umarov spune ca acest atac a fost o actiune de razbunare in urma executarii unor civili ceceni si din Ingusetia" de catre fortele ruse la 11 februarie, langa satul Arsti din Ingusetia.

In 11 februarie, "locuitori ceceni si din Ingusetia au fost executati" de fortele ruse in apropiere de satul Arsti, in cursul unei operatiuni desfasurate de "baditi din fortele speciale ale FSB" (serviciile speciale ruse), a explicat liderul Emiratului din Caucaz, care actioneaza si in Cecenia si in republicile invecinate.

Doku Umarov afirma ca a dat personal ordinul pentru dublul atentat sinucigas comis luni de doua femei kamikaze, in doua statii de metrou din Moscova, provocand moartea a 39 de persoane.

Este vorba de "un act legitim de razbunare a continuarii asasinarii de civili in Caucaz", a declarat liderul gruparii rebele islamiste, aluzie la operatiunii fortelor de ordine ruse impotriva rebelilor.

Combatant in primul razboi din Cecenia (1994-1996), Doku Umarov a fost apropiat de toti liderii separatisti, dar s-a rupt de aripa separatista initiala si este din 2006 liderul gherilei cecene.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Revendicarea sa a intervenit in ziua in care a fost comis un nou atentat, soldat cu 12 morti, in Daghestan, o alta republica instabila rus din Caucaz. In Daghestan, regiune subminata de o rebeliune armata si de saracie, doua explozii au avut loc in fata comisariatului din orasul Kizliar.

Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au sugerat ca atentatele de la Moscova si cele din Daghestan sunt legate. Ambii au spus ca teroristii care ataca Rusia vor fi "nimiciti".

Atentatele de la Moscova, primele de aceasta amploare din ultimii ani, din capitala rusa, au socat opinia publica, obisnuita cu o relativa securitate.

La finalul mesajului sau, Doku Umarov a amintit ca a amenintat, inainte de atentatele de la Moscova, ca va ataca civili in Rusia. "Locuitorii Rusiei nu vor mai urmari calm la televizor ce se intampla in Caucaz, in conditiile in care nu reactioneaza la crimele comise de bandele lor sub comandamentul lui Putin. De aceea razboiul va veni pe strazile voastre", a incheiat el.

Citeste si:
Rusia lanseaza noi exercitii militare la granita cu Ucraina
Rusia lanseaza noi exercitii...

Rusia, in stare de soc dupa atentate

Dublu atentat violent in Caucazul rus


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.