Dupa ce a cauzat sase victime si 30 de raniti in Taiwan, taifunul „Haitang“ a lovit ieri si coasta chineza, insa nu cu aceeasi intensitate.

In timp ce autoritatile chineze se pregateau pentru ce era mai rau, taifunul "Haitang" a pierdut din intensitate, ajungind la calificativul de "furtuna tropicala", informeaza Reuters. Totusi, peste 850.000 de chinezi din zona de coasta au fost evacuati. Daca in cursul zilei de luni, cind a maturat cu violenta Taiwanul, "Haitang" ajungea la 184 km/h, ieri taifunul se "domolise", inregistrind o viteza maxima de 108 km/h. Peste 17.000 de ambarcatiuni pescaresti si de vase comerciale din provinciile Fujian si Zhejiang au fost retinute in porturi. In Zhejiang, ploile abundente au cauzat alunecari de teren, iar opt orase au ramas fara curent electric."Mi-am facut rezerve de apa si de alimente, dupa ce am auzit stirile. Cine stie daca nu se intrerupe alimentarea cu apa si curent electric?", a spus o locuitoare din orasul Fuzhou.

Alerta prin SMS

Peste un milion de SMS-uri au fost trimise de autoritatile din Fuzhou pentru a avertiza populatia de venirea taifunului, informeaza agentia de stiri Xinhua. Transporturile cu feribotul si zborurile liniilor comerciale au fost intrerupte temporar. Dupa alunecarile de teren, 5.000 de politisti inarmati au fost mobilizati in regiune, pentru a supraveghea digurile si rezervoarele de apa. In Taiwan au inceput lucrarile de degajare a drumurilor de copacii si semnele rutiere rupte de taifun. Cum ploile torentiale nu au incetat inca, autoritatile au transmis avertismente de inundatii si alunecari de teren. 98.000 de locuinte au ramas fara curent electric, daunele provocate de "Haitang" fiind estimate la 41 de milioane de dolari.

Patru morti au fost confirmati oficial, in cazul celorlalte doua cadavre descoperite nefiind inca stabilita cauza mortii. O persoana este in continuare data disparuta in Taiwan. Taifunurile se formeaza deasupra marii si au tendinta sa scada in intensitate odata ce ajung pe uscat. Taiwanul, Japonia, Filipinele si sudul Chinei sint deseori lovite de aceste furtuni extrem de violente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.