George W. Bush a declarat ca administratia americana ureaza bun venit Indiei in clublul restrans al puterilor nucleare, informeaza Reuters. Bush a numit India "un stat responsabil", care "ar trebui sa aiba aceleasi avantaje si beneficii ca si celelalte state nucleare", noteaza editia electronica de ieri a Financial Times. Bush a facut aceste declaratii la Washington, la conferinta de presa comuna cu premierul indian Manmohan Singh.

Mai mult, presedintele american a declarat ca va cere Congresului sa puna capat celor patru decenii de sanctiuni care au facut imposibila cooperarea dintre cele doua state in domeniul energiei nucleare. Singh a declarat ca tara sa este pregatita sa puna la dispozitia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica informatii despre propriile facilitati nucleare, si ca este gata sa respecte protocoalele AIEA. Singh nu a reusit sa il convinga pe Bush sa sustina obtinerea de catre India a unui loc in Consiliul de Securitate al ONU, miza principala a agendei externe a guvernului de la New Delhi.

Relatiile americano-indiene s-au racit considerabil in 1974, cand India a efectuat primul sau test nuclear militar. In contextul Razboiului Rece, Washinghtonul nu a putut stopa programul nuclear indian.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.