Sprijinul de care se bucura Ussama bin Laden si metoda atentatelor sinucigase a scazut drastic in lumea musulmana, potrivit rezultatelor unui sondaj dat recent publicitatii.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetare Pew in sase tari cu populatie predominant musulmana: Maroc, Pakistan, Turcia, Indonezia, Iordania si Liban. Totodata, studiul a luat in calcul opinii din noua state din America de Nord si Europa, dar si din India. In total, peste 17.000 de persoane au fost chestionate pe viu sau prin telefon. "Sustinerea acordata terorismului si, in particular, lui Ussama bin Laden in statele musulmane este in scadere. De altfel, a scazut sprijinul acordat in general atentatorilor sinucigasi", a declarat directorul institutului, Andrew Kohut. "Evident, este o veste buna, desi continua sa existe numeroase persoane care il sustin pe Bin Laden in unele din aceste tari", a adaugat sursa citata, intr-o conferinta de presa.

In Maroc, 26 la suta dintre cei chestionati au declarat ca au incredere in Bin Laden, in scadere de la 49 de procente anul trecut. In Liban, unde a fost abordata atat populatia crestina, cat si cea musulmana, numai doua procente si-au exprimat o "oarecare" incredere in liderul de origine saudita al retelei al-Qaida, in scadere fata de 14 la suta in 2003. In Turcia, procentul a scazut de la 15 la sapte la suta in ultimii doi ani, iar in Indonezia, de la 58 la 35 de procente. Cu toate acestea, in Iordania, cifra a crescut de la 55 la 60 de procente, iar in Pakistan, de la 45 la 51.
Rezultatul este similar in ceea ce priveste justificarea atentatelor sinucigase.

Kohut a amintit ca atacuri devastatoare impotriva civililor s-au produs in ultimii ani in Indonezia, Maroc si Turcia, ca de altfel si o serie de asasinate ce au vizat oameni politici in Liban, cel mai notabil fiind atacul cu bomba soldat, in februarie, cu moartea fostului premier libanez trecut in opozitia antisiriana, Rafic Hariri.

Atat cetatenii occidentali, cat si cei ai lumii musulmane si-au exprimat temerile fata de extremismul islamic. Insa, in pofida acestor temeri, majoritatea persoanelor chestionate in Marea Britanie, Statele Unite, Franta, Canada, Rusia, Spania si Polonia au exprimat opinii favorabile la adresa musulmanilor.

Extremism legal

Politia din statul australian New South Wales nu a putut interzice vanzarea unor carti semnate de Bin Laden, deoarece textele nu incalca in vreun fel legislatia in vigoare, au anuntat autoritatile locale, citate de publicatia "The Australian".

O librarie din Sydney, "The Islamic Bookstore", ofera spre vanzare carti semnate de liderul retelei teroriste al-Qaida, in care este evidentiata eficienta atacurilor sinucigase, iar civilizatia occidentala este catalogata drept "cultura opresiunii, a nedreptatii si a rasismului". Un purtator de cuvant al procurorului general din New South Wales, Bob Debus, a precizat ca statul are legi impotriva discriminarilor rasiale si a incitarilor la violenta, insa cartile semnate de Bin Laden nu par sa constituie incitari la violenta. Politia britanica a inchis o librarie in care se vindeau materiale extremiste in Leeds, dupa atentatele de la 7 iulie, soldate cu 55 de morti, in metroul londonez si intr-un autobuz.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.