Favorita in cursa pentru fotoliul de cancelar, prima femeie care candideaza la o asemenea functie in Germania, liderul crestin-democratilor, Angela Merkel (foto stanga), si-a inceput deja vizitele de curtoazie la marii responsabili europeni. Intalnirea cu presedintele francez, Jacques Chirac, in cadrul primei sale deplasari oficiale in Franta, este insa destul de delicata, cu atat mai mult cu cat formatiunea politica pe care o conduce si-a exprimat intentia de a desfiinta, in cazul in care va castiga anticipatele din toamna, celebra axa Paris - Berlin - Moscova, creata de seful executivului berlinez, Gerhard Schroder.

O data ce presedintele Horst Koehler a dat unda verde scrutinului anticipat, nimic nu o mai poate impiedica pe reprezentanta opozitiei de la Berlin sa isi urmeze itinerariul ascendent pe scena politica federala. Cum coalitia crestin-democrata-sociala are toate sansele sa preia puterea din luna septembrie, Angela Merkel s-ar putea instala comod la sefia cabinetului, devenind viitoarea doamna-cancelar a Germaniei.

Cuplul franco-german, la rascruce

Aflat ieri la Paris, liderul CDU a tinut sa-l asigure pe Jacques Chirac ca traditia relatiilor franco-germane "isi va pastra importanta esentiala", subliniind insa ca, impreuna, cele doua tari trebuie sa gaseasca solutiile optime pentru a transforma Europa intr-o campioana a globalizarii. Dar, in pofida spiritului amical al intrevederii, exista inca temeri referitoare la o potentiala reorientare strategica a Germaniei catre SUA, in cazul victoriei in alegeri a Angelei Merkel. Nu degeaba si-a sunat Chirac fidelul prieten cancelar la Berlin, inainte de a oficia serviciile de gazda pentru oaspetele crestin-democrat.

Expertul de politica externa al CDU, Friedbert Pflueger, a declarat cotidianului francez "Le Figaro", in ajunul vizitei, ca axa Paris - Berlin - Moscova, indreptata impotriva Statelor Unite, trebuie sa dispara, explicand ca exista motive intemeiate pentru a nu fi de acord cu pozitia Washingtonului. Pe de alta parte, social-democratii germani considera un astfel de gest drept incalificabil, punand sub semnul intrebarii buna cooperare franco-germana.

Cu toate acestea, vizita lui Merkel in Franta are dimensiuni importante, in conditiile in care dezacordurile cu Chirac, mai ales in chestiunea aderarii Turciei la spatiul comunitar, sunt numeroase. Mai mult, ea a purtat discutii si cu premierul Dominique de Villepin, posibil omolog pe viitor, dar si cu liderul mult controversatul personaj politic francez, ministrul de interne Nicolas Sarkozy, cel mai promitator succesor al lui Chirac.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.