Exasperat de coruptia generalizata din serviciul de circulatie, presedintele Iuscenko a desfiintat, pur si simplu, departamentul

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut luni executivului sa redacteze un decret pentru desfiintarea politiei rutiere, simbolul coruptiei in fosta republica sovietica, acuzata ca nu face altceva decat sa-i tortureze pe soferii ucraineni. Iuscenko a declarat ca eforturile guvernului sau de reformare a politiei rutiere s-au dovedit zadarnice, asa incat a ordonat desfiintarea celor 23.000 de posturi existente in Departamentul de circulatie rutiera al Ministerului ucrainean de Interne. Iuscenko a spus ca i-a avertizat de trei ori pana acum pe responsabilii din politia rutiera ca "daca se multumesc sa stea la panda in tufisuri, fara sa faca nimic altceva, intreaga structura va inceta sa mai existe".

"Voi sunteti cei care au discreditat acest serviciu. Am decis ca brigada rutiera sa fie desfiintata in Ucraina si am cerut pregatirea in 24 de ore a unui decret in acest sens," a declarat Iuscenko in timpul unei intalniri cu responsabili din Ministerul de Interne. El a adaugat ca Politia Rutiera ar trebuie sa fie un prim-ajutor in caz de probleme tehnice sau alte dificultati in trafic, iar "agentii nu faceau altceva decat sa iasa in strada pentru a-i tortura pe oameni".

Veselie printre soferi

Vestea a fost primita cu mare bucurie de toti posesorii de automobile din Ucraina, care de ani intregi se plang ca agentii de circulatie nu fac altceva decat sa umble dupa spaga, mergand pana la a inventa infractiuni rutiere si amenzi corespunzatoare atunci cand nu au ce reprosa unui sofer. La o zi dupa decizia lui Iuscenko, televiziunile din Ucraina au trimis echipe pe teren in locurile unde se stia ca agentii obisnuiesc sa stea la panda, constatand ca acestia se facusera nevazuti.

Ministrul de interne, Iuri Lutenko, a calificat decizia "ferma", dar "corecta" si a promis ca va pregati in cursul acestei saptamani propuneri radicale pentru crearea unui nou serviciu de circulatie, la nivel european. El a precizat ca noua structura ar urma "sa asigure doar siguranta cetatenilor si sa patruleze prin orase". Agentii Politiei Rutiere vor fi trecuti in rezerva, urmand sa li se propuna ulterior alte oferte de munca.

Si presedintele georgian, Mihail Saakasvili, ales dupa "revolutia trandafirilor" din 2003, a cerut concedierea a peste 15.000 de politisti de la Circulatie si inlocuirea lor cu o echipa formata din 2.000 de oameni.

Fara injuraturi

O alta dorinta a presedintelui ucrainean este sa-i determine pe politisti, dar si alte categorii de bugetari, sa renunte la injuraturi. "Eu zic sa lasati vocabularul colorat acasa," a declarat presedintele, revenind apoi si adaugand: "De fapt, ar fi mai bine sa nu folositi astfel de cuvinte nici acasa. Sunteti in slujba statului. Straduiti-va sa vorbiti fara sa injurati. Daca este cineva care nu crede ca poate face asta, atunci sa semneze o cerere de demisie."

Coruptia, o problema si in politia romana

"Nu am ajuns pana la a desfiinta politia, dar cert este ca si la noi coruptia reprezinta o problema. Tocmai de aceea, de curand, a fost infiintata si in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor Directia Anticoruptie. Este o unitate care va avea aproximativ 500 de oameni si competenta in a cerceta tot personalul MAI, pana la prefecti si chestori. Tocmai de aceea, un procuror a fost numit seful acestei unitati. Directia va deveni functionala din septembrie, cand speram sa avem si primele rezultate", ne-a declarat un oficial al unitatii nou-infiintate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.