In toata Europa, mii de copii sunt aruncati in strada si obligati sa fure. Acestia provin din cea mai saraca comunitate a Europei, cea a tiganilor romani.
In urma ultimelor articole si reportaje realizate de presa straina, problema traficului copiilor romi revine pe tapet.

In ultimii 20 de ani, crima organizata a ajuns la cote inimaginabile, iar din anul 2007, de cand Romania a aderat la UE, copiii tigani sunt traficati si obligati sa fure si sa cerseasca. De exemplu, in Spania, jefuirea oamenilor de catre copiii romi a devenit un fapt comun. Intre timp, in Italia, politistii au descoperit copii sclavi, inchisi intr-un subsol precum animalele, arata documentaristul Liviu Tipurita, intr-un film produs de BBC.

Orice turist care calatoreste in Europa stie cum actioneaza copiii romi, pe care ii gasesti in centrele marilor orase, agatandu-se de vizitatori si incercand sa le fure banii, cartile de credit si alte bunuri. [BBC: Copiii de romi din Romania fura ca sa le duca parintilor bani de vile]

Chiar daca unii copii fura pentru a supravietui, de cele mai multe ori, acestia fac parte din retele de infractionalitate, fiind exploatati si abuzati chiar de catre membrii comunitatilor din care fac parte.

  • "Copiii de tigani se vor transforma in criminali veritabili"

Regizorul roman Liviu Tipurita s-a ocupat in detaliu de problema copiilor romi care fura si cersesc, iar documentarele sale au facut inconjurul lumii. “Teama mea este ca fara un ajutor imediat, copiii de tigani pe care i-am intalnit in timpul calatoriilor mele vor creste si se vor transforma in criminali veritabili. Iar cercul vicios al abuzurilor nu va mai putea fi controlat", a declarat Tipurita, pentru BBC.

Documentarul "Gypsy Child Thieves" a fost difuzat si de catre postul australian ABC News. Documentarul poate fi urmarit si pe YouTube.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.