Doua avioane israeliene echipate, potrivit unor informatii, cu cele mai performante mijloace de spionaj ale armatei, au zburat miercuri prin Turcia, Bulgaria si Romania, avand ca destinatie Ungaria, unde in aceeasi zi a fost ucis un om de afaceri sirian.

MApN confirma ca doua aeronave militare israeliene au survolat miercuri spatiul aerian al Romaniei

"Doua aeronave militare israeliene de tip GULFSTREAM au survolat miercuri, 17 martie, spatiul aerian al Romaniei, avand toate autorizarile necesare, potrivit legislatiei nationale", se arata in comunicatul MApN.

Potrivit MApN, cele doua aeronave militare israeliene au efectuat un zbor de antrenament de navigatie, cu respectarea traiectului de zbor si a timpilor de intrare-iesire in si din spatiul aerian al Romaniei.

O situatie "suspecta" pentru Ungaria

Avioanele de tip Gulfstream au zburat in apropierea aeroportului international din Budapesta, au survolat pista de doua ori, dar nu au aterizat acolo, a relatat joi presa din Ungaria, citata de site-ul Ynetnews.com.Potrivit unor surse, avioanele erau intr-o "misiune de spionaj" care s-ar putea sa aiba legatura cu asasinarea cetateanului sirian, miercuri, in masina sa, in capitala Ungariei. Avioanele au iesit din spatiul aerian al Ungariei dupa ce si-au incheiat misiunea si nu a fost nevoie nici macar sa aterizeze.

Informatia referitoare la avioane, care s-ar fi indreptat apoi spre Tel Aviv, nu a fost confirmata si din alte surse in afara celor din Ungaria, precizeaza agentia israeliana Kursor, citata de Focus News. Aceeasi sursa spune ca Ministerul ungar al Apararii a confirmat ca avioanele aveau permisiunea de survol pentru spatiul aerian al Ungariei, dar nu este clar daca si Turcia, Bulgaria si Romania au acordat autorizarile necesare, comenteaza Kursor. Un avion de recunoastere poate distinge si cea mai mica tinta la sol.

Un purtator de cuvant al Ministerului ungar al Apararii a declarat ca avioanele au fost intr-o "misiune diplomatica".

MAE ungar a precizat, la randul sau, ca traficul aerian al tarii se afla sub jurisdictia autoritatii nationale in domeniul aviatiei si a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de natura misiunii care a determinat cele doua aeronave sa vina in Ungaria.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Identitatea cetateanului sirian asasinat in Budapesta miercuri nu a fost dezvaluita inca. Politia ungara a anuntat ca un individ neidentificat l-a impuscat pe barbatul sirian in varsta de 52 de ani in timp ce acesta se afla in masina. Asasinul a luat din masina o geanta diplomat de culoare neagra si apoi a parasit locul crimei.

"Un nou Dubai?", se intreaba deja site-ul Yeshiva World News, cu referire la scandalul international generat de asasinarea, la 20 ianuarie, la Dubai, a unui lider Hamas, crima pentru care sunt banuite serviciile israeliene. Deocamdata nu sunt informatii ca Mossadul, serviciul de spionaj extern al Israelului, ar fi implicat in asasinatul de la Budapesta.

Ambasadoarea israeliana la Budapesta, Aliza Bin-Noun, a spus ca survolarea aeroportului Budapesta a fost o procedura de rutina, care a avut autorizatia necesara. Cele doua avioane au intreprins manevre similare si la aeroportul Varna, din Bulgaria, a mai spus Bin-Noun. Ambasadoarea a sustine ca nu a fost informata despre detaliile misiunii, nici macar despre natura, scopul si data ei exacta. In astfel de cazuri, a aratat ambasadoarea, sarcinile ambasadei se limiteaza la a cere autorizatiile necesare e la autoritati.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Cu toate acestea, potrivit agentiei Xinhua, ministrul ungar al apararii, Imre Szekeres, a dat ordin sa fie initiata o ancheta pentru a determina cine a acordat permisiunea ca avioanele sa execute manevre de "apropiere si survol". Potrivit unui purtator de cuvant, Ministerul Apararii nu a stiut mai inainte de actiunea israeliana.

Autoritatea Nationala de Transport a Ungariei a emis joi dupa-amiaza un comunicat in care a spus ca cele doua avioane militare israeliene au respectat legislatia ungara si toate regulamentele de siguranta. Solicitarea de a efectua un survol a fost facuta din timp si s-a transmis prin Ministerul de Externe, care a inmanat-o sectiei de control al traficului aerian din cadrul Autoritatii Nationale a Transporturilor, organismul care a acordat permisiunea de a efectua exercitiul.

Spoettle noteaza ca cele doua avioane, a caror fotografie a aparut joi in cotidianul ungar Magyar Nemzet, erau aeronave tactice, folosite la transportarea trupelor si la observarea avioanelor straine care intra in spatiul aerian israelian, dar, in opinia expertului, nu erau avioane de spionaj. El a adaugat ca probabil avioanele faceau teste tehnice, posibil pentru a vedea cat de departe pot ajunge fara sa realimenteze.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Scandalul avioanelor israeliene, in prim-planul presei din Ungaria

Presa de vineri din Republica Ungara continua sa fie bulversata de scandalul iscat in urma dezvaluirii facute de cotidianul Magyar Nemzet care a anuntat joi, publicand si fotografii, ca doua avioane israeliene de spionaj au survolat miercuri aeroportul din Budapesta.

Presa ungara sustine ca Ministerul Apararii din Ungaria nu avea cunostinta de faptul ca doua avioane militare au intrat in spatiul aerian al tarii vecine, desi Serviciul de Trafic Aerian al Autoritatii Nationale de Transport a dat autorizatie in acest sens, in colaborare cu Ministerul de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.