Proiectul antiracheta american va oferi sansa realizarii unui transfer consistent de expertiza intre Romania si Polonia, in sensul ca polonezii au experienta in vechea abordare a scutului, iar romanii in problema facilitatilor puse la dispozitia SUA.

Ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea, s-a intalnit joi cu ministrul apararii din Polonia, domnul Bogdan Klich, aflat in vizita oficiala in Romania impreuna cu o delegatie militara, potrivit unui comunicat al MApN.

In cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte privind dezvoltarea relatiilor militare bilaterale, cooperarea in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, contributia la Politica de Securitate si Aparare Comuna a Uniunii Europene si participarea militarilor romani si polonezi la misiuni in teatrele de operatii din Afganistan si Balcanii de Vest.

Cei doi ministri au identificat domenii practice ale cooperarii bilaterale, precum pregatirea si exercitiile intrunite, instruirea in comun a unor subunitati de forte speciale, pregatirea in domeniul dezamorsarii munitiilor neexplodate, precum si reconversia personalului militar. Au fost discutate, printre altele, perspectivele cooperarii in domeniul tehnico-militar, al constructiei si intretinerii de nave, continuarea schimbului de experienta si identificarea unor posibilitati de dezvoltare a cooperarii in exploatarea si mentenanta avioanelor de transport.

De asemenea, partea poloneza si-a manifestat disponibilitatea de a impartasi din experienta proprie privind folosirea aeronavelor multirol. In aceasta privinta, Romania se afla in procesul de a lua decizia privind tipul de avion multirol pe care il va achizitiona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.