"Coreea trebuie sa se uneasca intr-un singur stat, ca un organism intreg, nu poate exista impartita in doua". Aceasta a fost declaratia soc a presedintelui comunist nord-coreean, Kim Jong Il, citata de radioul de stat de la Phenian si preluata de Itar-Tass. "Noile generatii de coreeni ar fi trebuit deja sa traiasca intr-o tara unita", a mai declarat liderul comunist.

Dorinta celor doua Corei de a se unifica a fost transpusa intr-un document oficial in 2000, in Declaratia Comuna semnata de Kim Jong II si de omologul sau de la Seul, Kim Dae Jung. Phenianul si Seulul si-au aratat in ultima vreme disponibilitatea de a mentine aceasta idee pe agenda de discutii, ultima data la intalnirea din iunie dintre Kim Jong II si ministrul Unificarii sud-coreean, unde s-a hotarat "un curs comun al procesului de unificare pasnica dintre cele doua Corei". Intrebarea la care expertii celor doua tari trebuie sa raspunda este daca o Coreea unita va fi o democratie de tip occidental sau ..un regim comunist de tip stalinist.

Cele doua tari au terminat, luni, instalarea cablurilor optice ce vor permite familiilor separate de frontiera dintre cele doua tari sa se reuneasca gratie semnalului video, transmite AFP preluat de Mediafax. Cablurile parcurg o distanta de 40 de kilometri, traverseaza frontiera si vor permite realizarea de videoconferinte, prima fiind programata pentru 15 august, potrivit Korea Telecom si Ministerului Unificarii. Reuniunea virtuala a fost decisa luna trecuta, in urma negocierilor ministeriale dintre Nord si Sud, la ea urmand sa participe 40 de familii.

In alta ordine de idei, Reuters a anuntat ieri ca discutiile privind programul nuclear nord-coreean ar putea incepe la 26 iulie. In editia sa de luni, cotidianul japonez Asahi Shimbun a anuntat ca SUA vor parasi negocierile in cazul in care la primele runde nu vor realiza progrese notabile. In acest moment, Phenianul trebuie sa faca fata unei crize energetice fara precedent, Seul-ul anuntand saptamana trecuta ca este dispus sa ofere 2000 megawati.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.