Toate insultele adresate lui Il Cavaliere, adunate intr-o carte

Serviciul de presa al partidului Forza Italia a publicat o antologie a celor mai "bune" insulte cu care a fost gratulat seful acestei formatiuni, premierul Silvio Berlusconi, scopul acestei carti fiind unul pur electoral, anume acela de a demonstra ce caracter josnic au adversarii politici ai sefului guvernului.
Injuriile sunt adunate in lucrarea intitulata "Berlusconi, te urasc", ce poarta semnatura lui Luca D’Alessandro, seful serviciului de presa al partidului. In prefata cartii, D’Alessandro afirma ca a primit "binecuvantarea" sefului sau, caruia "ideea cartii i-a venit in primavara lui 2003".

"Cele mai feroce insulte ale stangii" la adresa sefului guvernului au fost recoltate din depesele ANSA, principala agentie de presa italiana. In opinia adversarilor sai, "Il Cavaliere" "cel mai mare mincinos din Europa", un "prim-ministru de cabaret", un "prestidigitator" si o "secatura", cu puncte de vedere "delirante".

Comparat cu Stalin si Nero

In insultele opozitiei se disting cateva teme majore: aceasta critica "aroganta" lui Berlusconi, este ingrijorata de faptul ca el a "ridiculizat", a "discreditat" tara pe scena internationala, si denunta afectarea mecanismelor democratiei de catre "Il Cavaliere", "facand legi pentru el, impotriva cetatenilor".

Fostul secretar al Partidului Democratic de Stanga, Massimo D’Alema, este citat cu fraza: "Desi ne-am obisnuit cu ideea ca Berlusconi tine discursuri jalnice, el reuseste - intotdeauna - sa intreaca asteptarile". "In istoria noastra, cred ca nu exista decat un precedent la comportamentul lui Berlusconi - cel al imparatului roman Nero", spunea in urma cu ceva timp Oliviero Diliberto, secretarul comunistilor italieni, in timp ce liderul Verzilor, Alfonso Pecoraro Scanio, apare cu o declaratie vitriolanta: "Berlusconi este ultimul stalinist, pentru ca practica calomnia, pune botnita magistraturii, informatiei si criticii". In antologie mai apar si opiniile critice ale unor importanti scriitori, precum Dario Fo si Umberto Eco.

Lucrarea, aparuta saptamana trecuta la Editura Mondadori, proprietatea lui Berlusconi, are un scop marturisit, dupa cum scrie Luca D’Alessandro in introducere: acela de "a evita ca tara sa sfarseasca in mainile unor persoane atat de turbate, intolerante si cu o conduita atat de ofensatoare". Liderii stangii au ripostat rapid, afirmand ca Berlusconi pozeaza in victima, incercand sa adune capital politic in perspectiva alegerilor de anul viitor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.