Parere generala in Danemarca este aceea ca romanii sunt criminali de temut. Ove Dahl, purtatorul de cuvant si investigator sef al Politiei din Copenhaga, a declarat dupa asasinatul comis de romanul Marian Clita (criminalul dizidentului Gheorghe Ursu), care a rapus o stewardesa intr-un hotel din Copenhaga, ca romanii pot omori pentru 100 de coroane.
"Romanii nu au scrupule. Te vor omori pentru 100 de coroane (15 euro). E o cultura complet diferita de a noastra. Problema cea mai mare o reprezinta granitele deschise, prin care suntem napaditi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cersesc si sparg magazinele - totul ", a declarat Ove Dahl. Declaratia a inflamat presa daneza, chiar si cotidiane generaliste moderate, precum Berlingske (cel mai vechi ziar din Danemarca, publicat din 1749), titrand pe prima pagina: "Romanii sunt criminali de top", arata Gandul.ro.

Ulteror, Dahl si-a cerut scuze pentru declaratiile sale cu tenta rasista la adresa romanilor, pe care sustine ca le regreta: “Imi pare rau ca m-am adresat in mod specific despre romani si ca declaratiile mele au fost astfel interpretate", spune Ove Dahl, citat de Danemarca.dk, potrivit Gandul.ro. Zenia Stampe, vicepresedinta Partidului Radikale din Danemarca a facut o plangere impotriva lui Ove Dahl, prin care il acuza pe acesta de rasism. Potrivit Danemarca.dk, politiciana a fost insa nevoita sa isi retraga petitia din cauza sutelor de mailuri de ura ("hate-mail"), a zecilor de critici primite prin SMS, si din cauza numeroaselor telefoane pe care le primea din partea danezilor infuriati de atitudinea ei.

"Viata nu are aceeasi valoare pentru ei (pentru romani) cum are pentru noi"
, subliniaza si Rene Hansen, ofiter de la sectia pentru combaterea prostitutiei, ingrosand astfel randurile celor care condamna vehement fapetele romanilor imigranti. "Romanii sunt cei mai bine reprezentati intre infractorii care vin din afara. De cand Romania a intrat in UE, problemele cu romanii au crescut exponential", sustine si Dan Sorensen, seful unei sectii centrale de politie din Copenhaga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.