Raspunsul la aceasta intrebare l-a dat Bozidar Djelici, vicepremier sarb insarcinat cu dosarul european, care considera ca Serbia nu va recunoaste Kosovo "direct sau indirect", dar un "compromis istoric este inca posibil".

Djelici s-a intalnit luni, la Belgrad, cu Kouchner, care a mers si la Pristina pentru a incita cele doua parti sa gaseasca solutii "inovatoare" pentru rezolvarea coexistentei lor, reafirmand in acelasi timp vocatia lor europeana, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Intelegerea Frantei este incurajatoare pentru democratii sarbi", a declarat ministrul pentru jurnalistii francezi, inainte de a da asigurari ca "cei care cred ca este prea tarziu pentru o solutie nu au dreptate": "in baza Constitutiei sale si a unui consens national, Serbia nu va recunoaste, indirect sau direct, Kosovo".

Franta are la Belgrad "interlocutori constructivi si pragmatici", a afirmat el. "Un compromis istoric este inca posibil", a subliniat oficialul.

"Realitatea de pe teren si vointa Uniunii Europene ca toata (zona - n.red.) Balcanilor de Vest sa faca parte din UE de indreapta pe toti spre o cale de compromis intre Belgrad si Pristina", a adaugat el.

Si "nu se poate ajunge la un compromis fara a discuta", a admis el.

Potrivit lui Djelici, Parisul sustine candidatura Belgradului la blocul europeana, care ar trebui sa ajunga "cat mai repede posibil pe ordinea de zi a unuia dintre viitoarele consilii ale ministrilor europeni". El si-a exprimat speranta ca acest lucru sa se produca in iunie.

Belgradul si-a depus candidatura in 22 decembrie, iar acul Cei 27 trebuie sa fie de acord, in unanimitate, sa transmita aceasta candidatura Comisiei Europene pentru examinare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.