Presedintele Barack Obama intentioneaza sa reduca semnificativ arsenalul nuclear american.
AFP, citata de NewsIn, prezinta o estimare a acestui arsenal realizata de Bulletin of Atomic Scientists, un grup de experti fondat in 1945 de inventatorii bombei atomice americane, intr-o dorinta de transparenta.
  • OGIVE NUCLEARE - 2.200 de ogive nucleare numite operationale si 2.500 care pot fi activate daca este necesar. Arsenalul numara si 500 de rachete nucleare cu raza scurta de actiune, desfasurate in special la bazele NATO in Europa. Cu aceste arme, care pot fi lansate de la sol, de bombardiere sau de submarine, Statele Unite sunt in masura sa loveasca orice punct din lume.
  • RACHETE BALISTICE INTERCONTINENTALE (ICBM): 450 de rachete Minuteman III, cu o raza de actiune de 5.500 de kilometri, echipate cu oguve nucleare unice sau multiple (capabile sa loveasca mai multe tinte). Scenariile de razboi nuclear total ofera acestor arme, lansate din depozite terestre sau de pe submarine, primul rol.
  • RACHETE BALISTICE MARE-SOL (SLBM): Concepute pentru a scapa de supravegherea sovieticilor in timpul Razboiului Rece si pentru a permite o riposta masiva in caz de atac. Cele 14 submarine nuclear americane de clasa Ohio au 288 de rachete balistice sau 1.152 de ogive nucleare. Submaerinele sunt echipate cu Trident II D5, cu o putere ce poate atiinge 455 de kilotone (adica de 30 de ori mai puternice decat bomba de la Hiroshima).
  • BOMBARDIERE: Circa 500 de ogive nucleare care pot fi lansate din bombardierele cu raza lunga de actiune (B-2A Spirit si B-52H). 60 de bombardiere din totalul de 113 ale flotei americane pot lansa bombe nucleare.
  • ARME CU RAZA SCURTA DE ACTIUNE: In timpul Razboiului Rece, americanii si sovieticii au pus la punct arme cu raza scurta de actiune, mai putin puternice deact rachetele balistice si destinate sa sustina obiective tactice pe teren. Statele Unite au circa 500 de ogive nucleare de acest tip, in special in Europa, dintre care 300 instalate pe rachete de croaziera Tomahawk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.