Chile a solicitat luni ajutor international si si-a intensificat eforturile de pe teren, pe masura ce constientiza amploarea pagubelor provocate de seism si de tsunamiului care a lovit o parte din coastele sale, provocand moartea a peste 700 de persoane.

La Concepcion, unul dintre orasele cele mai grav afectate, armata era prezenta pe strazi pentru a impune resctrictiile de circulatie si pentru a evita jefuirea supermarketurilor de catre o populatie disperata, care a petrecut a doua noapte sub cerul liber. Cel putin 160 de persoane au fost arestate si una ucisa, relateaza NewsIn, citand AFP.

Dupa ce au cerut comunitatii internationale sa astepte, autoritatile chiliene au cedat si au cerut oficial "asistenta internationala", a declarat, la Geneva, purtatoarea de cuvant a Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA), Elisabeth Brys.

Guvernul chilian al presedintelui Michelle Bachelet, aflata la final de mandat, "a oferit o lista care contine prioritati", a adaugat Brys, fara a oferi alte precizari.

Bilantul a crescut la 723 morti in cursul noptii de duminica spre luni, potrivit Biroului national pentru situatii de urgenta (ONEMI), care tine de Ministerul de Interne. In total, aproape doua milioane de persoane, adica un chilian din opt, au fost afectati de seism, unul dintre cele mai violente din ultimul secol.

Cu imobile prabusite si vase aruncate pe uscat, litoralul din sudul tarii este cel mai grav afectat, oferind un spectacol al mortii si distrugerii.

La doua zile dupa cutremur, soldat aparent cu mai putine victime decat cel din Haiti, din 12 ianuarie, dar mai puternic, echipele de salvare incearca sa scoata de sub daramaturi victimele cutremurului si tsunamiului ce a luat prin surprindere populatia, neavertizata de autoritati.

Ministrul apararii, Francisco Vidal, a recunoscut ca riscul de tsunami nu a fost evaluat bine. El a evocat "o greseala de diagnosticare in neanuntarea" valului seismic.

Militari si politisti au patrulat in cursul noptii de duminica spre luni pe strazile din Concepcion, al doilea oras ca marime al tarii, unde alimentarea cu curent electric era inca intrerupta.

Restrictiile de circulatie decise de autoritatile militare locale au fost introduse de duminica, la ora locala 21.00 (2.00 ora Romaniei), pana luni, la ora locala 6.00 (11.00 ora Romaniei).

Este pentru prima data cand autoritatile iau astfel de masuri dupa dictatura militara a lui Augusto Pinochet (1973-1990).

In curti, pe terese sau pe strada, grupuri de vecini au petrecut noaptea in jurul focului, adesea in apropiere de locuintele lor avariate, pentru supravegherea bunurilor sau proprietatii lor. Altii au preferat sa stea in zonele inalte din oras.

Masurile de limitare a circulatiei interziceau ca cineva fara autorizatie sa se afle pe strazi intre orele anuntate, in caz contrar persoane respectiva fiind arestata, predata politiei si plasata in arest preventiv.

Zeci de persoane au luat cu asalt duminica supermarketurile, pentru a incerca sa obtina hrana, dar uneori si aparate electrocasnice. "Este pentru copiii mei, este singurul mod sa le dau sa manance", striga un barbat, incercand sa rupa gratiile unui supermarket.

Politia a dispersat multimea cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Zeci de membri ai echipelor de salvare, echipati cu detectoare de caldura, au lucrat in cursul noptii pentru a incerca sa scoata de sub daramaturi circa 50 de persoane, blocate intr-o cladire cu 14 etaje prabusita.

Primarul orasului, Jacqueline van Rysselberghe, a avertizat in legatura cu tensiunea sociala mare, provocata de lipsa de hrana.

Duminica, presedintele a anuntat distribuirea de ajutoare alimentare cu ajutorul armatei, dar masura nu a fost inca in practica.

Doua regiuni au decretat stare de exceptie, Biobio si Maul, unde au fost inregitrati majoritatea mortilor, 541. Zona litorala a acestei regiuni, situata la 300-400 de kilometri sud de Santiago, a fost lovita de valuri de doi, pana la sase metri.

Orase precum Talcahuano, Penco si Dichato au fost rase de pe harta. "Dichato a disparut practic. Vase sunt pe acoperisurile caselor", a declarat o femeie.

In schimb la Santiago luni a fost reluata munca iar aeroportul international urma sa fie redeschis.

Replicile cutremurului din Chile continua


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.