Liderul libian Muammar Gaddafi a indemnat la jihad impotriva Elvetiei, din cauza interdictiei de a construi minarete in aceasta tara, in conditiile in care relatiile dintre Berna si Tripoli sunt deja in criza.

"Impotriva Elvetiei necredincioase si apostate, care a distrus casele lui Allah, trebuie proclamat jihadul prin toate mijloacele", a declarat colonelul Gaddafi intr-un discurs rostit la Benghazi, cu ocazia sarbatorii Mulud, care marcheaza nasterea profetului Mahomed. Pentru liderul libian, "jihadul impotriva Elvetiei, impotriva sionismului, impotriva agresiunii exsterne (...) nu este terorism", conform NewsIn.

"Orice musulman de oriunde in lume care trateaza cu Elvetie este necredincios si (este - n.red.) impotrivia islamului, impotriva lui Mahomed, impotriva lui Dumnezeu, impotriva Coranului", a adaugat Gaddafi in fata a mii de persoane si a unor sefi de stat si reprezentanti ai tarilor islamice.

Elvetienii au votat la sfarsitul lunii noiembrie interzicerea construirii de minarete, la apelul dreptei populiste, ceea ce a provocat o polemica internationala.

"Boicotati Elvetia: boicotati marfurile sale, boicotati avioanele sale, navele sale, ambasadele sale, boicotati aceasta rasa necredincioasa, apostata, care agreseaza casele lui Allah", a adaugat Gaddafi, care s-a exprimat in calitate de sef al Comandamentului popular islamic international, pe care l-a infiintat in 1991.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Externe nu a vrut sa faca niciun comentariu privind acest discurs.

ONU a reactionat, in schimb, precizand ca apelul liderului libian este inadmisibil. "Cred ca astfel de declaratii din partea unui sef de stat sunt inadmisibile in cadrul relatiilor internationale", a declarat directorul general al ONU de la Geneva, Serghei Ordjonikidze intr-o conferinta de presa.

Relatiile dintre Berna si Tripoli s-au deteriorat dupa arestarea, in iulie 2008, la Geneva, a fiului colonelului Gaddafi, in urma plangerii a doua menajere care il acuza de rele tratamente. La scrut timp dupa aceea autoritatile libiena au arestat doi elvetieni, dintre care unul, Max Goldi, este retinut inca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.