Sase morti, printre care turisti din Marea Britanie si Irlanda, si 14 raniti

Turcia a primit o lovitura teribila. Atentatul comis sambata in Kusadasi, cunoscuta statiune de la Marea Egee, s-a soldat cu cinci morti si 14 raniti. Printre victime se numara o turista irlandeza si una din Marea Britanie, alti sase britanici fiind raniti. Atacul s-a produs la bordul unui maxi-taxi, iar deflagratia a fost atat de puternica incat tavanul microbuzului a fost pur si simplu spulberat. Autovehiculul ajunsese intr-o piata din Kusadasi in drum catre plaja, loc din zona centrala a statiunii, frecventata in aceasta perioada a anului de numerosi turisti straini. In prima faza, politia turca anuntase ca atacul a fost comis de o femeie kamikaze, in varsta de 16 sau 17 ani, care era ,,blindata" cu explozibili. Ulterior, viceguvernatorul din Kusadasi, Ali Baris, a declarat ca, dupa identificarea a cinci persoane ucise in explozie, ipoteza potrivit careia ar fi un atentat sinucigas este mai putin probabila. La randul sau, seful politiei din provincia Aydin, de care tine Kusadasi, a declarat ca fortele de securitate nu au ajuns inca la o concluzie definitiva asupra originii exploziei. "Nu este clar daca ea a fost provocata de un kamikaze sau prin detonarea unui dispozitiv exploziv".

Nu sunt victime in randul turistilor romani

Consulul Romaniei la Izmir, Mircea Neata, a anuntat ca printre victime nu se afla si cetateni romani. Diplomatul roman a precizat ca microbuzul in care a explodat bomba efectua o cursa regulata, facand legatura intre centrul orasului si o zona de plimbare cunoscuta sub numele de Ladies Beach, intens frecventata in aceasta perioada a anului de numerosi turisti romani.

Masuri sporite de securitate in statiuni

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat condoleante familiilor persoanelor ucise, subliniind ca explozia de la Kusadasi este "un atac terorist" si a anuntat ca "guvernul va lua masurile necesare" in urma acestui atentat. Politia turca a intarit securitatea in principalele statiuni turistice. Agentii turci cauta in special colete suspecte si perchezitioneaza vehiculele care vin din orase "de risc". La sediul Ministerului Afacerilor Externe al Turciei au sosit numeroase mesaje din partea tuturor guvernelor europene, care condamna ferm atentatul de la Kusadasi.

Atentat la turism

Atacul din statiunea de la Marea Egee este cel de-al doilea incident de acest gen inregistrat in Turcia in numai o saptamana. Pe 10 iulie, o bomba a explodat in orasul balnear Cesme. 20 de persoane, printre care si numerosi turisti, au fost ranite in deflagratie. Atacul de la Cesme a fost revendicat de un grup armat kurd, Soimii libertatii Kurdistanului, una din multele grupari nascute din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). in Statele Unite si Uniunea Europeana, acesta este considerat organizatie terorista. Din 1984, PKK duce o campanie violenta impotriva autoritatilor turce, cu scopul de a forma un stat independent al kurzilor in sud-estul tarii. in 1999, rebelii au declarat un armistitiu unilateral, dar l-au abandonat in 2004, motivand ca autoritatile de la Ankara nu au facut destule eforturi sa le satisfaca revendicarile. Miscarea si-a asumat responsabilitatea si pentru atentatul contra unei statiuni turistice frecventate de britanici, produs la 30 aprilie anul acesta. Militantii kurzi incearca sa loveasca in turism - una dintre cele mai profitabile industrii ale Turciei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.