Declinul demografic din UE va afecta si cresterea economica

Uniunea Europeana se va confrunta in curand cu serioase probleme economice cauzate de imbatranirea populatiei si de scaderea numarului de persoane angajate in campul muncii. Semnalul de alarma a fost tras zilele trecute de comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla, care a sustinut necesitatea unei strategii pentru combaterea declinului demografic al Europei.

Statisticile prezentate la inceputul anului arata ca rata fertilitatii pe teritoriul UE se afla sub 2,1 copii pentru fiecare mama, limita necesara innoirii populatiei, ba chiar ca a scazut in multe tari la numai 1,5. Numarul locuitorilor din statele membre UE a inceput sa scada in a doua jumatate a anilor ‘90, iar tarile candidate se afla in aceeasi situatie. Potrivit cifrelor, in anul 2030, sporul natural in Bulgaria si Romania va fi de minus 21%, respectiv minus 11a, in vreme ce populatia Croatiei va inregistra un declin de 19a. Exceptia o reprezinta Turcia, unde populatia va creste cu 25a intre 2005 si 2030.

Scade populatia, scade si economia

Studiile arata ca rata scazuta a fertilitatii este rezultatul unor probleme cum ar fi dificultatea gasirii unui job, costurile ridicate ale locuintelor sau lipsa de beneficii sociale pentru parinti.

In ochii specialistilor, consecintele economice ale declinului demografic sunt clare. "Niciodata in istorie nu a existat o crestere economica fara o crestere a populatiei", declara raportul realizat de Vladimir Spidla. Un studiu anterior realizat de un grup condus de fostul premier olandez, Wim Kok, apreciaza chiar ca schimbarile demografice vor duce la o scadere a Produsului Intern Brut european de la 2-2,5a, cat e in prezent, la 1,25% pana in 2040.

Raportul comisarului european sugereaza in acelasi timp un numar de masuri pentru combaterea declinului demografic. Printre acestea, reducerea ratei somajului, cresterea productivitatii muncii si imbunatatirea sistemelor de beneficii sociale. Un alt remediu, sustine raportul, este imigratia, desi aceasta nu va putea rezolva toate problemele declinului demografic.

UE in perioada 2010-2030

> Populatia va numara 469,5 milioane locuitori
> Numarul persoanelor cu varste intre 25 si 39 de ani va scadea cu 16%
> Numarul persoanelor cu varste peste 50 de ani va creste cu 15%
> Numarul persoanelor cu varste peste 80 de ani va creste cu 57%


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.