Constitutia Europeana a primit o lovitura din partea unui nou membru al Uniunii. Curtea Constitutionala de la Bratislava a invalidat votul parlamentar prin care Slovacia a spus in mai "Da" Constitutiei.

Reprezentantul Curtii, Stefan Nemeth, a explicat decizia printr-un recurs depus de un grup de 13 cetateni care si-au simtit incalcate drepturile fundamentale prin nesupunerea documentului la un referendum. Curtea va judeca recursul in acest an, a precizat presedintele Curtii Constitutionale, Jan Mazak.

Presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, nu a semnat inca legea votata de parlament prin care Slovacia a aprobat Tratatul. Votul de aici a avut loc la 11 mai, inaintea respingerii Constitutiei europene prin referendum in Franta si Olanda. Documentul a fost aprobat atunci de 116 dintre cei 147 de deputati prezenti, in timp ce 27 de deputati comunisti si ai Miscarii Crestin-Democrate (KDH) au votat impotriva, cerand organizarea unui referendum.

Citeste si:

Presedintii pentru UE

Prin suspendarea aprobarii Constitutiei in Slovacia, Tratatul nu mai este sustinut de majoritatea tarilor Uniunii. Si in Germania, care a aprobat Constitutia tot prin vot parlamentar, presedintele Horst Koehler a refuzat sa semneze legea pana la verdictul Curtii Constitutionale. In schimb, el a semnat ieri la Frankfurt/Main o declaratie comuna cu omologii din Austria, Italia, Polonia, Letonia, Finlanda si Portugalia, prin care se cere guvernelor din tarile UE sa explice cetatenilor nevoia de reforma a Uniunii.