Constitutia Europeana a primit o lovitura din partea unui nou membru al Uniunii. Curtea Constitutionala de la Bratislava a invalidat votul parlamentar prin care Slovacia a spus in mai "Da" Constitutiei.

Reprezentantul Curtii, Stefan Nemeth, a explicat decizia printr-un recurs depus de un grup de 13 cetateni care si-au simtit incalcate drepturile fundamentale prin nesupunerea documentului la un referendum. Curtea va judeca recursul in acest an, a precizat presedintele Curtii Constitutionale, Jan Mazak.

Presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, nu a semnat inca legea votata de parlament prin care Slovacia a aprobat Tratatul. Votul de aici a avut loc la 11 mai, inaintea respingerii Constitutiei europene prin referendum in Franta si Olanda. Documentul a fost aprobat atunci de 116 dintre cei 147 de deputati prezenti, in timp ce 27 de deputati comunisti si ai Miscarii Crestin-Democrate (KDH) au votat impotriva, cerand organizarea unui referendum.

Presedintii pentru UE

Prin suspendarea aprobarii Constitutiei in Slovacia, Tratatul nu mai este sustinut de majoritatea tarilor Uniunii. Si in Germania, care a aprobat Constitutia tot prin vot parlamentar, presedintele Horst Koehler a refuzat sa semneze legea pana la verdictul Curtii Constitutionale. In schimb, el a semnat ieri la Frankfurt/Main o declaratie comuna cu omologii din Austria, Italia, Polonia, Letonia, Finlanda si Portugalia, prin care se cere guvernelor din tarile UE sa explice cetatenilor nevoia de reforma a Uniunii.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.