Reprezentantii noului legislativ de la Sofia sunt pusi pe fapte mari. Chiar daca inca nu s-a gasit formula magica a executivului care va conduce tara vecina in drumul ei catre constructia comunitara, parlamentarii au transformat telul aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana la data stabilita, adica 1 ianuarie 2007, in obiectivul de maxima importanta al legislaturii actuale.

Dupa intrunirea inaugurala, in cadrul celei de-a doua sesiuni ordinare, parlamentarii bulgari s-au concentrat asupra determinarii prioritatilor legislative, printre care se numara adoptarea rapida a legilor referitoare la indeplinirea conditiilor impuse de Bruxelles in vederea aderarii la UE, implementarea reformei judiciare si combaterea coruptiei si crimei organizate.

Cum discutiile asupra formarii viitoarei coalitii de guvernare s-au incheiat, cele doua formatiuni principale, Partidul Socialist si Miscarea Nationala Simeon II, ajungand la un compromis in privinta cabinetului si a premierului, dar fara a se face cunoscuta formula finala a executivului, misiunea deputatilor bulgari pare destul de dificila.

Mai mult, ministrul de externe britanic, Jack Straw, a carui tara detine presedintia rotativa a Uniunii, a insistat ca Romania si Bulgaria vor adera in 2007, numai daca indeplinesc conditiile impuse, sugerand insa ca UE are nevoie de o perioada in care sa "digere" fenomenul extinderii. Pe de alta parte, tot de curand, comisarul european pe probleme de extindere, Olli Rehn, a reamintit posibilitatea amanarii intrarii Sofiei si Bucurestiului in spatiul comunitar, in cazul in care nu vor adopta reformele necesare.

Impuls pentru reforma judiciara

La fel ca si in cazul Romaniei, coruptia si sistemul judiciar defectuos sunt chestiuni problematice care impiedica parcursul lejer al celor doua tari vecine catre familia celor 25. Doar ca ambitiile europene ale Sofiei par sa fie mai presus, daca luam in considerare procedura accelerata, pentru votarea legilor cerute de Comisia de la Bruxelles, inclusiv a reformei justitiei, adoptata de catre membrii parlamentului bulgar, pentru care aderarea tarii la UE in 2007 si participarea acesteia la functionarea institutiilor europene reprezinta prioritatile de varf ale mandatului prezent. Noul legislativ a subliniat si importanta aplicarii rapide a angajamentelor asumate de Bulgaria in Tratatul de aderare semnat pe 25 aprilie, la Luxemburg.

In pofida faptului ca negocierile privind formarea noului executiv nu au ajuns la nici un rezultat concret, parlamentul bulgar a mai aprobat si demisia guvernului condus de Simeon al II-lea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.