Morti, rachete, elicoptere in atac, untdelemn pe sosele

Premierul palestinian Abu Mazen a decretat ieri "stare de urgenta" in toata fasia Gaza. In acelasi timp, generalul Dan Halutz, seful Statului major al Armatei israeliene a decretat Gaza "zona militara inchisa".

Numaratoarea inversa a inceput, si mai sunt 29 de zile pana la evacuare. Baricadele au fost ridicate, unele sunt inca in constructie, beligerantii se inarmeaza. Pana la lupta cea mare, mici acrosaje, un mort ici, un mort colo, putina dementa aici, putina dincolo si multa demagogie. Din pacate, curge si sange. Studenta Dana Galkovici (22 ani) statea cu prietenul ei pe balconul casei din Nativ Hashera, cand racheta palestiniana ucigasa a lovit in plin. Cinci tineri palestinieni au fost si ei ucisi de rachete ale razbunarii israeliene. Joi 14 iulie, la ora 18, rachete Qassam, au fost trase asupra satului israelian Nativ Hashera si Shderot, alte rachete au lovit coloniile Alei Sinai si Netzanim, iar cateva proiectile au ajuns la Nahal Oz.

Reactia israeliana n-a intarziat: elicoptere de atac israeliene au distrus cateva cladiri ale Hamasului. Gaza a fost impresurata de blindate israeliene. Daca atacurile teroriste vor continua, probabil ca nu va exista alta solutie decat reocuparea Gazei. Ceea ce va insemna sfarsitul planului de evacuare a coloniilor israeliene din Gaza si Nordul Cisiordaniei. Este ultimul lucru ce si l-ar dori premierul israelian Ariel Sharon si premierul palestinian Abu Mazen. Sharon i-a promis presedintelui american Bush aceasta retragere, in vreme ce Abu Mazen stie ca daca fortele impotrivirii palestiniene vor reusi sa saboteze evacuarea, soarta lui e pecetluita.

Pentru prima oara, ieri, fortele de securitate ale lui Abu Mazen s-au ciocnit "pe fata" cu elemente armate ale Hamas-ului. Acestea au tras cu o racheta anti-tanc impotriva unei masini blindate politienesti palestiniene. Trei politisi palestinieni au fost raniti de gherilele palestiniene Hamas. Pe de alta parte, elemente insurgente evreiesti au rasturnat sute de litri de untdelemn pe soseaua care duce la Gaza, ca sa impiedice camioanele cu soldati israelieni sa se apropie de colonii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.