Armamentul rusesc "pastorit" de liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, ameninta Moldova, Romania si Ucraina, avertizeaza Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova, care a constatat ca pericolul unei explozii de proportii la arsenalele de la Cobasna este acum mai mare ca oricand, fapt ce poate provoca o adevarata catastrofa.

SITUATIE CRITICA

Potrivit expertilor militari moldoveni, situatia la Cobasna este critica, lucru recunoscut, de altfel, si de Federatia Rusa. Ei considera ca arsenalele pot exploda oricand, deoarece uzura armamentului a atins cote maxime, din cauza pastrarii lui necorespunzatoare. Puterea de distrugere si penetratie a munitiilor de la Cobasna e atat de mare, incat o eventuala explozie ar afecta un teritoriu de la 500 pana la 3.000 de kilometri patrati, provocand imense pagube materiale si pierderi de vieti omenesti. Tinand cont de aceste informatii, Presedintia de la Chisinau considera ca lichidarea arsenalelor din Transnistria nu poate fi sincronizata, dupa cum insista Moscova, cu solutionarea politica a conflictului, deoarece o asemenea tergiversare pune in primejdie nu numai Republica Moldova, ci si tarile vecine, Romania si Ucraina.

TRUPE SUPLIMENTARE

In acest context, ministrul transnistrean al Securitatii, Vladimir Antiufeev, a anuntat ca autoritatile separatiste de la Tiraspol au solicitat Federatiei Ruse sa mareasca contingentul sau de mentinere a pacii de la 500 pana la 2.400 de militari si sa amplaseze o escadrila de elicoptere pe aeroportul de la Tiraspol. Antiufeev a argumentat ca Rusia are dreptul sa-si plaseze acest numar de militari in zona de securitate conform Acordului de incetare a focului din 1992. El a spus ca, "in ultimul timp, conducerea Republicii Moldova inclina tot mai mult spre rezolvarea problemei transnistrene prin forta".

Antiufeev a mai spus ca in cadrul consultarilor reprezentantilor conducerii SUA si Romaniei privind problema transnistreana ar fi fost luata o decizie confidentiala "de a sustine aspiratia Romaniei de lichidare a operatiunii de mentinere a pacii in Transnistria". El a mai adaugat ca Transnistria nu va permite acest lucru, fiind pregatita pentru declansarea unui conflict armat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.