Tarile NATO au convenit sa acopere pe termen scurt un deficit bugetar de circa 640 de milioane de dolari si pe termen lung sa reformeze din punct de vedere financiar Alianta, a declarat o purtatoare de cuvant citata de AFP.

Ministrii apararii reuniti joi seara la Istanbul "au decis sa aduca noi bani pentru a acoperi un deficit al bugetului de investitii in 2010, apropiindu-se de 640 de milioane de dolari", a declarat Carmen Romero, potrivit NewsIn.

La un dineu consacrat acestor chestiuni, ei au "sprijinit in unanimitate" o reforma a sistemului de finantare a Aliantei. Cei 28 de participanti "i-au dat mandat secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sa faca propuneri concrete de reforma la urmatoarea lor reuniune, din 11 si 12 iunie, de la Bruxelles", a mai spus Romero.

Una dintre axele acestei reforme ar putea fi "o punere in comun a mijloacelor" in domenii precum "elicoptere si servicii medicale" si lupta impotriva bombelor artizanale, trei sectoare in care tarile aliate implicate in Afganistan duc adesea lipsa de echipamente si uneori de experienta.

Deschizand sedinta de vineri dimineata, Rasmussen a salutat "acordul dintre ministri pentru un pachet de masuri destinat sa le aduca soldatilor sustinerea de care au nevoie pe teren".

Tarile NATO "si-au luat angajamentul sa faca investitiile necesare in operatiuni si in functie de interesele lor strategice", care raman de definit.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a anuntat joi ca, din punctul de vedere al Washingtonului, aceste prioritati sunt, pe de o parte, Afganistanul, iar pe de alta apararea antiracheta in Europa, un proiect in curs de examinare in Europa.

De asemenea, ministrii au convenit economii in toate sectoarele in care acest lucru va fi posibil.

Potrivit unui diplomat, Gates a subliniat "necesitatea unei reforme a structurii militare a NATO", lansata deja anul trecut, printr-o reducere a efectivelor aparatului militar permanent al Aliantei de la 17.000 la 13.000.

Potrivit secretarului american, exista prea multe cartiere generale datand din perioada Razboiului Rece.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.