Toate punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria si Grecia, cu exceptia Zlatograd, sunt inchise, a anuntat joi serviciul bulgar de graniceri, relateaza Sofia News Agency.

Kulata-Promahon, Ilinden-Eksohi si Capitan Petko Voyvoda-Ormenion sunt inchise circulatiei. Drumul din Zlatograd nu este accesibil camioanelor, conform NewsIn.

Blocada impusa de fermierii greci a intrat in a 18-a zi, iar autoritatile elene au informat ca fermierii nu vor permite traficul prin Kulata in urmatoarele trei-patru zile.

Vehiculele au fost lasate la punctul de trecere a frontierei in cursul noptii de miercuri, iar unii soferi au spus ca au stat in frig si 72 de ore.
Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut din nou, zilele trecute, Comisiei Europene sa intervina urgent si sa puna capat actiunilor de protest ale fermierilor greci la granita eleno-bulgara. Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al CE, Ton Van Lierop, a spus ca CE a cerut deja autoritatilor elene informatii si a solicitat ca ele sa asigure libera circulatie a bunurilor la granita. "Compensatiile consituie o chestiune intre cele doua state membre", a spus el, intrebat daca Bulgaria poate cere pe cale legala bani din cauza pierderilor suferite in urma actiunilor de protest.

Discutiile pentru rezolvarea crizei de la granita au fost compromise duminica, sporind presiunea asupra unui guvern elen care se confrunta cu cea mai mare criza financiara din ultimele decenii. Fermierii refuza sa dea inapoi in acest scandal, vazut ca un test crucial pentru hotararea Atenei de a impune masuri de austeritate menite sa salveze economia tarii. [Fermierii greci blocheaza inca frontierele]

Actiunile de protest, care costa circa 25 milioane de euro pe zi, au afectat grav transporturile, comertul si au tensionat relatiile cu Bulgaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.