Guvernul de la Kiev trebuie sa ia urgent masuri pentru a preveni un dezastru asupra mediului inconjurator la o importanta companie de produse chimice din vestul Ucrainei, care ar putea afecta 10 milioane de persoane.

Compania vizata, Kalini Zavod, este un important producator de potasiu si detine un rezervor de reziduuri chimice si toxice care s-ar putea deversa in Nistru, contaminand o zona mare, relateaza Ucrainianjournal.

Dispozitivul a fost construit in vremea URSS, dar sunt necesare reparatii urgente pentru consolidarea rezervorului, iar Guvernul de la Kiev nu a rezolvat problema. "Este nevoie de un raspuns urgent si eficient pentru a preveni o amenintare chimica pentru mediul inconjurator si viata a milioane de ucraineni. (...) Peste 10 milioane de persoane care traiesc in zona ar putea fi afectate", a spus presedintele ucrainean in exercitiu, Viktor Iuscenko, dupa ce a vizitat compania.

Potrivit NewsIn, Kalini Zavod, cu sediul in Kalus, in regiunea Ivano-Frankivsk, a facut anterior parte din compania petrochimica Oriana, care exporta produse in Ungaria si in alte tari europene. In prezent, majnoritatea companiilor din cadrul Oriana sunt detinute si controlate de compania petroliera Lukoil, in timp ce Kalini Zavod a ramas in proprietatea ucrainenilor.

Iuscenko a precizat ca va convoca o reuniune a Consiliului National de Securitate si Consiliul de aparare, pentru a discuta masurile care trebuie luate pentru a preveni catastrofa.

In iulie anul trecut, mai multe tari din Europa, printre care si Romania, au fost amenintate de un nor toxic care a rezultat dupa deraierea, in vestul Ucrainei, a unui tren ce transporta fosofor galben, o substanta inflamabila si otravitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.