La 60 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, comunistii chinezi au facut un viraj ideologico-istoric abrupt, renuntand la teza lor clasica, potrivit careia partidul nationalist Kuomintang (KMT), aflat la putere in anii ’40, nu s-a implicat in lupta cu armata japoneza invadatoare, relateaza Reuters. Pana acum, ideologii Partidului Comunist ii acuzau, in manualele de istorie, pe reprezentantii Kuomintang de "pasivitate "in fata inamicilor japonezi in razboiul dintre 1937 si 1945.

Comunistii nu au dorit, decenii la rand, sa recunoasca meritele KMT in lupta impotriva armatei imperiale nipone. Dupa infrangerea Japoniei, intre Kuomintang-ul condus de Cian Kai Si si comunistii condusi de Mao Tze Dun a avut loc un razboi civil care a durat pana in 1949, cand nationalistii, invinsi, s-au retras, impreuna cu liderul lor, pe insula Taiwan, unde au infiintat Republica China. KMT a condus cu o mana de fier Taiwanul pana in anul 2000, cand a pierdut alegerile parlamentare si a devenit principalul partid de opozitie.

Relatiile dintre Kuomintang si Beijing s-au ameliorat in aprilie anul acesta, in urma unei vizite istorice a liderului Kuomintang, Lien Chan, in China, unde a fost primit de presedintele Hu Jintao.

La aproape o luna de la aceasta intalnire, Partidul Comunist Chinez a emis o circulara in care preciza ca "intreaga natiune" a invins Japonia imperialista, detasandu-se astfel de propaganda oficiala de pana atunci.

Indepartarea de politica traditionala comunista este considerata de unii analisti politici drept parte a tacticii Beijingului de a-l izola pe presedintele Taiwanului, Chen Shui-Bian, un adept al declararii independentei insulei.

Japonia a ocupat mare parte din China in 1931, dar fortele armate, conduse de Cian Kai Si, nu au infruntat direct armata japoneza decat in 1937. Majoritatea istoricilor sunt de acord ca Kuomintangul a dus greul razboiului pana in 1945. China comunista aniverseaza sfarsitul razboiului la 15 august, ignorand data de 9 septembrie 1945, cand Ciang Kai-Si a acceptat predarea armatei japoneze.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.