Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a semnat luni un decret vizand sa controleze internetul, criticat de opozitie, care l-a descris drept "o funie pentru a stangula ultima fortareata a libertatii" din aceasta fost republica sovietica.

"Pentru a asigura securitatea statului si cetatenilor sai, furnizorii de acces vor trebui sa identifice incepand din 1 iulie 2010 dispozitivele care permit accesul la internet (calculatoare, telefoane mobile - n.red.) si sa pastreze informatii legate de aceste dispozitive si de serviciile furnizate", stipuleaza textul, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Aleksandr Lukasenko a creat recent "un centru analitic" pe langa Presedintie, insarcinat sa delimiteze cadrul de informatii care se difuzeaza pe internet si sa distribuie domenii in tara.

Potrivit decretului, furnizorul de internet va fi obligat sa inchida in 24 de ore accesul la un site, daca centrul formuleaza o cerere in acest sens.

"Accesul la site-ul nostru, la fel ca la oricare site al opozitiei, ar putea fi blocat la cererea acestei structuri. Este o funie pentru a strangula internetul, ultima fortareata a presei libere din Belarus", a declarat Natalia Radina, administrator al unui site de opozitie.

Majoritatea ziarelor care nu sunt de stat si-au inchis portile si nu exista niciun post de radio sau de televiziune independent in Belarus. Astfel, internetul a devenit o sursa majora de informatii independente in acest regim autoritar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.