Influenta Romaniei in Republica Moldova creste simtitor, comenteaza in editia de vineri cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, care face referire la vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau si la deschiderea postului de televiziune Publika TV, relateaza UNIMEDIA, potrivit NewsIn.
"Doar in ultima jumatate de an se pregateste lansarea a doua mari grupuri media (Publika TV si Jurnal TV - n. red.), care, in scurt timp, vor domina total piata mass-media din Republica Moldova", scrie Nezavisimaia Gazeta, subliniind ca "influenta Romania in R. Moldova creste simtitor".

"Expansiunea romaneasca este sustinuta si de o parte dintre politicieni, care pledeaza deschis pentru viziunile unioniste. In randurile lor este presedintele interimar, Mihai Ghimpu, care este un factor important ce sporeste activizarea Romaniei in R. Moldova", adauga publicatia rusa, citandu-l pe analistul Vitalii Andrievschii.

Nezavisimaia Gazeta mai scrie ca Republica Moldova este "o platforma convenabila pentru dezvoltarea relatiilor cu Federatia Rusa", in special in privinta tranzitarii gazelor rusesti pe teritoriul tarii.

Cotidianul rus abordeaza, de asemenea, si tema acordarii cetateniei romane pentru locuitorii din R. Moldova, mentionand ca randurile doritorilor devin tot mai mari.

In ceea ce priveste vizita efectuata miercuri si joi de presedintele Traian Basescu la Chisinau, Nezavisimaia Gazeta noteaza ca "principalul scop al vizitei a fost sa imparta cele 130 de milioane de euro, oferite de Uniunea Europeana pentru proiecte comune ale Romaniei cu R. Moldova si Ucraina".

La randul sau, cotidianul Kommersant scrie ca vizita lui Traian Basescu la Chisinau are loc in contextul relansarii relatiilor moldo-romane, dupa evenimentele din aprilie 2009, apreciind ca aceasta reprezinta o confirmare a legitimitatii sale ca "presedinte al tuturor romanilor".

Apropierea moldo-romana este insa un tango, unde danseaza doua persoane, apreciaza analistul rus Serghei Markedonov in editia de vineri a Kommersant. Vizita presedintelui roman in R. Moldova este un eveniment important din mai multe motive, explica Markedonov. In primul rand, dupa victoria intr-o campanie electorala incordata, Basescu trebuie sa obtina o legitimitate, nu doar in calitate de sef de stat al Romaniei, ci si ca "presedinte al tuturor romanilor" - locuitorii republicii de peste Prut, spune analistul rus.

In al doilea rand, vizita presedintelui roman are loc in conditiile relansarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, dupa ce, in timpul guvernarii presedintelui Vladimir Voronin tarile vecine au fost in stare de conflict, punctul culminant fiind evenimentele din aprilie anul trecut de la Chisinau, noteaza Markedonov.

Cum poate fi justificat punctul de vedere al celor care au drept scop final relansarea "romanizarii" Republicii Moldovei? In ambele tari exista atat adepti ai "integrarii romanesti", cat si adversarii acesteia, explica analistul rus pentru Kommersant.
El reaminteste ca, in fiecare an, Bucurestiul ofera peste 1.000 de burse pentru studentii din Republica Moldova. Pentru o republica mica, cu o populatie de patru milioane de locuitori, acest sprijin este impresionant, adauga Serghei Markedonov.

Ca si Rusia in Abhazia si Osetia de Sud, Romania acorda moldovenilor cetatenia romana. Dar spre deosebire de pasapoartele rusesti, cel romanesc deschide o fereastra in tarile din "vechea Europa", care constituie pentru moldoveni o importanta sursa de venit, explica analistul.

In final, el subliniaza ca apropierea moldo-romana este un tango, unde danseaza doua persoane. Markedonov noteaza ca in prezent multe voci din Romania se arata sceptice fata de unirea cu cea mai saraca tara din Europa, considerandu-i pe moldoveni un fel de "romani rusi ", iar Transnistria - "o oaza comunista", care trebuie separata de Basarabia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.