Masurile de securitate care vor fi implementate la New York in marja procesului presupusilor autori ai atentatelor din 11 septembrie 2001 vor costa peste 200 de milioane de dolari pe an, a apreciat miercuri primarul orasului, Michael Bloomberg, cerand un ajutor federal.

Intr-o scrisoare adresata lui Peter Orszag, director federal al biroului pentru buget de la Washington, edilul a oferit o prima estimare a pretului care trebuie platit pentru procesul cu grad ridicat de risc al lui Khaled Cheikh Mohammed, creierul autodeclarat al atentatelor, si al coacuzatilor sai Ramzi ben al-Shaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash si Mustapha al-Hawsawi, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Estimam costul operatiunilor de securitate la circa 216 milioane de dolari pentru primul an si 206 milioane pe an in urmatorii ani", a aratat Bloomberg in scrisoare, subliniind ca un ajutor federal va fi necesar.

Primarul aminteste ca New Yorkul traverseaza o criza financiara si ca numarul politistilor a fost redus.

"Asa cum atentate din 11 septembrie au fost indreptate impotriva intregii natiuni, vom avea nevoie de asistenta din partea guvernului federal pentru a face fata cheltuielilor", a apreciat el. Pentru suspectii din 11 septembrie, "masurile de securitate vor fi aplicate zi si noapte, timp de ani de zile", a adaugat el.

Procurorii au anuntat deja ca vor cere pedeapsa cu moartea pentru Khaled Cheikh Mohammed si pentru coacuzatii sai in dosarul privind atentatele care s-au soldat cu moartea a aproape 3.000 de persoane in Statele Unite.

Un juriu federal urmeaza sa decida daca cele cinci persoane, detinute in prezent la Guantanamo, pot fi inculpati si judecati la cateva sute de metri de unul dintre teatrele evenimentelor tragice din 2001.

Pentru presedintele Barack Obama, un proces in fata unui tribunal de drept comun ar permite incheierea abuzurilor comise in timpul administratiei lui George W. Bush in cadrul razboiului impotriva terorismului.

Unii sunt, insa, de parere ca acuzatii de terorism ar trebui judecati in fata tribunalelor militare de exceptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.