Coreea de Sud va trimite un ajutor de 500.000 tone de orez Coreii de Nord, drept rasplata pentru decizia acesteia din urma de a debloca negocierile hexpartite cu privire la programul sau nuclear. Dupa declaratiile surprinzatoare ale Phenianului, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii si Japonia se intalnesc astazi in Seul, pentru a pune la punct o noua strategie comuna cu privire la programul nuclear al Coreii de Nord, a declarat ministrul de externe al Coreii de Sud, citat de presa chineza.

Rusia, Coreea de Sud, SUA, Japonia si China asteapta sa lamureasca problematica armamentului nuclear al Phenianului intr-o intalnire ce va avea loc in Beijing, la sfarsitul lunii iulie. De la aceasta a patra runda de negocieri, deblocata dupa 15 luni de tacere si tensiuni, se asteapta actiuni concrete din partea Phenianului. "Coreea de Nord trebuie sa depaseasca fazele declarative si sa ia masuri concrete pentru renuntarea la programul sau nuclear", a comentat, pentru CNN, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice (foto), aflata ieri in Tokyo, la finele unui tur asiatic de sase zile.

Cu toate ca anuntul Phenianului de reintoarcere la masa negocierilor a fost unul foarte clar, SUA au reactionat cu un discurs retinut. "Obiectivul nu este sa purtam negocieri, ci realizarea unor progrese", a mai comentat Rice, ieri, in Tokyo, citata de CNN. Ea a adaugat ca, in prezent, "problema Coreii de Nord este de a face alegerea strategica de a abandona cu totul programul de armament nuclear"."Atat timp cat Coreea de Nord este un stat suveran si democratic, SUA nu au nici o intentie sa atace aceasta tara", a subliniat Rice.

Presa americana este convinsa ca Phenianul va depasi stadiul declarativ, pentru ca nu are de ales. "Nu este inca sigur ca Phenianul va renunta la programele nucleare, dar, in mod cert, intalnirea din iulie nu va fi una retorica, ci una transanta, in care Coreea de Nord nu mai poate da inapoi. Insa, China si Coreea de Sud trebuie sa faca mari eforturi pentru a convinge Phenianul ca nu are de ales", se arata intr-un comentariu publicat ieri de "Los Angeles Times".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.