Expertul in pirati somalezi Peter Lehr, de la universitatea St. Andrews din Scotia, a apreciat ca o rascumparare intre doua si trei milioane de dolari va fi ceruta pentru cele doua vase cu romani la bord capturate saptamana trecuta, relateaza Sofia News Agency.
Intr-un interviu pentru postul de radio Darik, Lehr a mai spus ca echipajele St James Park si Asian Glory sunt, probabil, in siguranta, desi nu au existat contacte. Piratii somalezi au de obicei grija de echipaj, in cadrul negocierilor pentru rascumparare, noteaza NewsIn.

"Piratii stiu cat de departe pot merge cu cererile, iar si fortele navale occidentale stiu cat de departe pot merge pentru a salva marinarii", a subliniat Peter Lehr.

Nava sub pavilion britanic Asian Glory, la bordul careia se afla si doi romani, a fost capturata vineri de piratii somalezi, in afara ariei de actiune a fortei antipiraterie a UE, Eu Navfor. Vasul transporta masini din Singapore in Arabia Saudita, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Ministerului bulgar de Externe, Dragovest Goranov.

Alti doi marinari romani se afla la bordul vasului St. James Park, capturat luni de piratii somalezi. Nava a fost capturata in timp ce se indrepta spre Thailanda, din Spania, pe o ruta maritima cheie, patrulata de navele internationale implicate in lupta antipiraterie.

Pana acum, un roman era captiv pe o nava atacata de piratii somalezi. Capturat in 28 noiembrie cu un echipaj format din 16 filipinezi, noua greci, doi ucraineni si un roman, petrolierul Maran Centaurus, sub pavilion grec, este ancorat in largul Haradhere, un refugiu al piratilor.

Anul trecut, 21 marinari romani care faceau parte din echipajele a patru nave au fost tinuti in captivitate de piratii somalezi. Anterior cinci marinari romani aflati in captivitate au fost eliberati in august, dupa ce patru luni au fost ostaticii piratilor somalezi. Ei faceau parte din echipajul unui remorcher italian, Bucaneer, capturat in aprilie in Golful Aden. Presa a vorbit despre o rascumparare de 4-5 milioane de dolari pentru eliberarea echipajului de pe Bucaneer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.