Presedintele american Barack Obama a acuzat pentru prima oara sambata ramura yemenita a al-Qaida pentru inarmarea si pregatirea tanarului nigerian care a incercat sa arunce in aer un avion american in ziua de Craciun, relateaza AFP.

In discursul sau saptamanal, Obama a declarat ca gruparea al-Qaida este responsabila pentru tentativa de atentat vizand cursa Amsterdam-Detroit, afirmand ca Statele Unite sunt in razboi cu o "retea a urii si violentei de mare anvergura". "Stim ca venea din Yemen, o tara prada unei mari saracii si insurectiilor mortale. Se pare ca s-a alaturat unei ramuri afiliate al-Qaida si ca aceasta grupare din Peninsula Arabica l-a antrenat, echipat cu explozibili si condus pentru atacul din acest avion in drum spre America", a precizat Obama, vorbind despre suspectul nigeriat arestat, Umar Farouk Abdulmutallab.

Pana in prezent, autoritatile americane nu au acuzat public al-Qaida pentru acest atentat esuat vizand un avion al Northwest, notand numai ca se pare ca exista o legatura cu aceasta grupare terorista, scrie NewsIn.

Presedintele, care isi incheie vacanta in Hawaii, a examinat timp de doua zile rezultatele anchetei preliminare privind aceasta tentativa de atentat.

Abdulmutallab este acuzat ca a incercat sa arunce in aer un avion al Northwest ascunzand explozibilul in lenjeria sa intima. Atentatul a esuat datorita interventiei pasagerilor.

Obama a adaugat ca, din cauza atentatelor comise de al-Qaida in Yemen, inainte de tentativa din ziua de Craciun, a cerut intensificarea cooperarii autoritatilor americane cu cele yemenite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.