In ajun, premierul desemnat, Fouad Siniora, anuntase finalizarea discutiilor cu partidele politice si ajungerea la un acord privind formarea viitorului guvern al Libanului. Ieri, vicepremierul Elias Murr, ministru al apararii in exercitiu, era tinta unui atentat cu masina-capcana. El a scapat cu viata si cateva rani usoare. Au murit, in schimb, doua persoane, alte 12 fiind ranite, printre care si sotia ambasadorului Mexicului, aflata in cortegiul de masini care-l insotea pe Murr.

Elias Murr, ginerele presedintelui Emile Lahoud si fidel aliat al Siriei, a fost de urgenta internat la spital si supus unei interventii chirurgicale. La scurt timp, el a difuzat o caseta audio prin care linistea opinia publica in legatura cu starea sanatatii sale. Libanul a fost, in ultimele luni, teatrul a numeroase atentate vizand personalitati politice, incepand cu asasinarea, la 14 februarie, a fostului prim-ministru, Rafic Hariri. Murr ar fi a cincea oficialitate care cade victima unor astfel de atacuri, cele mai multe comise cu masina-capcana. Dar Murr este primul inalt responsabil de orientare deschis prosiriana care intra in vizor.

Serie de atentate

"Incidentul face parte din seria de atentate indreptate direct impotriva Libanului", a comentat Saad Hariri, seful coalitiei antisiriene, care a castigat majoritatea in alegerile legislative de luna trecuta. "Trebuie sa combatem aceste fenomene", a lansat fiul fostului premier. De remarcat ca, de aceasta data, elita politica de la Beirut a evitat sa arate acuzator cu degetul in directia Siriei, principalul suspect in cazul asasinarii lui Rafic Hariri, a ziaristului franco-libanez de opozitie, Samir Kassir, si a fostului sef al partidului comunist libanez, Georges Hawi. Damascul s-a grabit insa sa se distanteze de tragicul eveniment, condamnand cu fermitate atentatul si subliniind ca tinta a fost, de aceasta data, o personalitate prosiriana.

Eforturi suspecte

"Siria considera incidentul un act terorist menit sa destabilizeze situatia din Liban. Siria subliniaza ca aceste atacuri sunt indreptate impotriva libanezilor indiferent de orientarea lor politica, fapt care demonstreaza ca cei aflati in spatele acestor actiuni au legaturi cu dusmanii Libanului", a afirmat un responsabil al ministerului de informatii. Intr-un fel de replica, seful drud, Walid Djoumblatt, a inscris tentativa de asasinare a lui Murr in cadrul unor presupuse eforturi de suprimare a celor care cunosc adevarul in cazul mortii fostului premier Hariri, unde Siria inca mai figureaza printre invinuiti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.