Daca previziunile referitoare la soarta Tratatului constitutional erau de-a dreptul macabre dupa respingerea documentului in Franta si Olanda, iata ca, o data cu adoptarea textului de catre luxemburghezi, acesta pare sa fi revenit la viata, desi inca mai are de parcurs o lunga perioada de convalescenta.

Cetatenii micului ducat au aprobat, cu o ampla majoritate, Constitutia, rezultatul repezentand un mare succes, dar si un moment de rascruce, dupa rasunatoarele esecuri anterioare, cand francezii si olandezii au spus un "nu" hotarat documentului. Insa chiar si cu acest impuls pozitiv, viitorul legii fundamentale comunitare ramane in ceata, dat fiind ca ratificarea ei necesita aprobarea tuturor celor 25 de tari membre ale Uniunii.

Oficialii europeni au reactionat imediat dupa aflarea vestii, cu atat mai mult, cu cat succesul inregistrat in urma plebiscitului luxemburghez nu reprezinta doar un pas inainte pentru Constitutie, ci si o victorie personala a premierului Jean-Claude Juncker care, in caz contrar, ar fi fost nevoit sa demisioneze, aruncandu-si propria tara intr-o criza politica. Seful executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, crede ca votul din Luxemburg a trimis "un semnal puternic", deschizand "calea catre o Europa mai puternica pe scena mondiala", insa a reamintit promisiunea celor 25 de "a reflecta profund asupra viitorului si finalitatii" UE.

Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, este foarte fericit de aprobarea Tratatului, in timp ce cancelarul german Gerhard Schroder a apreciat ca votul favorabil Europei a venit intr-un moment in care aceasta se afla intr-o faza dificila. Si Marea Britanie, actuala presedintie UE, i-a felicitat pe luxemburghezi pentru dezbaterea deschisa si animata care a marcat campania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.