Cazanul chinezesc este pe cale sa explodeze. Desi la nivel oficial aceste cazuri nu exista, milioane de chinezi nemultumiti au participat in ultimele luni la zeci de revolte populare impotriva oficialilor corupti, a masurilor guvernamentale contestate si a saraciei care afecteaza 800 de milioane de oameni ce traiesc in zonele rurale, relateaza "Times".
Numai saptamana trecuta au avut loc doua astfel de incidente, primul in provincia Guangxi, unde peste 1.000 de oameni s-au ciocnit cu fortele de politie dupa ce acestea au brutalizat fara motiv un grup de artisti de strada, iar al doilea, la mii de kilometri departare, unde un grup de muncitori in constructii a protestat violent fata de arestarea unui coleg. Doi politisti au fost ucisi.

In luna septembrie, peste 20.000 de cetateni au protestat in orasul Xuzhou impotriva Partidului Comunist, a guvernului si a coruptiei oficiale. In octombrie, 100.000 de mineri au intrat in greva, iar in noiembrie, cel putin o persoana a fost ucisa cand zeci de mii de tarani au protestat impotriva construirii unui baraj care urmeaza sa lase fara locuinte cel putin 100.000 de oameni. Potrivit revistei "Trend Monthly", care citeaza un document intern al Partidului Comunist, numai in septembrie 3,1 milioane de oameni au participat la diverse miscari de protest.
In tot acest timp, Departamentul de Propaganda al PCC, rebotezat zilele trecute Departamentul de Publicitate, s-a straduit sa reduca la minimum relatarile in mass-media despre valul de memultumire populara. Mai nou, activistii cu propaganda sunt nemultumiti ca intelectualii chinezi isi permit cam multa libertate de expresie si i-au acuzat ca vor "sa rupa legatura dintre Partid si Popor". Dar legatura asta este rupta de mult.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.