Muntenegru a mai facut vineri un pas spre aderarea la NATO, in timp ce o alta tara aspiranta, Bosnia, a fost indemnata sa inregistreze mai intai progresele necesare.

"Muntenegru a primit un raspuns pozitiv la cererea de obtinere a Planului de actiune in vederea aderarii (MAP)", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Acesta etapa este ultima inainte ca o tara partenera sa-si depuna candidatura formala la NATO, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Un mesaj clar a fost transmis Bosniei-Hertegovina. Sarajevo va obtine MAP imediat ce va obtine suficiente progrese in privinta reformelor", a adaugat Rasmussen, la finalul unei dezbateri pe aceasta tema care a inceput joi intre sefii diplomatiilor din tarile membre NATO, reuniti la Bruxelles.

Cele doua tari din Balcani sunt in prezent angajate intr-un "dialog intensificat" cu NATO, care le obliga sa realizeze reforme in sectorul politic si militar.

La randul sau, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a apreciat ca "Bosniei i s-a oferit un MAP conditionat". Ramane ca aceasta tara sa indeplineasca aceste conditii si NATO va reanaliza situatia in cateva luni, a spus el.

Ultimele doua tari care au devenit membre NATO au fost tot doua tari din Balcani - Albania si Croatia - care au fost primite in Alianta in martie, inainte de a participa in aprilie la summitul de la Strasbourg.

"Daca luam in consuderare istoria agitata a Balcanilor, nu cred ca proiectul nostru de integrare europeana va fi indeplinit atata vreme cat nu vom vedea toate tarile din Balcanii de Vest integrate in UE si in NATO", a declarat Rasmussen, intr-o vizita efectuata la sfarsitul lunii noiembrie in Muntenegru si Bosnia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.