Multi judecatori din Romania interpreteaza independenta drept autarhie, ceea ce exclude orice responsabilitate pentru propria activitate si duce la distrugerea echilibrului generat de divizarea puterilor in stat, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung intr-un articol critic la adresa justitiei romane.

Intr-un articol despre "coruptia din Justitia Romaniei si efectele ei", intitulat "Judecatorii, precum zeii", Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie pe larg despre aceasta problema presanta a Romaniei, relateaza NewsIn.

"Chiar daca acum se vorbeste in mod deschis despre coruptie, presiunea exercitata de magistrati asupra tarii si a contribuabililor ramane in continuare o realitate. Multi judecatori din Romania considera ca independenta lor este o autarhie, care nu numai ca exclude orice fel de responsabilitate sociala pentru activitatea lor, dar care trece de limitele divizarii puterilor in stat prin care se stabilesc competentele sistemului de Justitie", comenteaza FAZ.

Tema magistratilor din Romania a fost considerata prea mult timp tabu: cel care se atingea de ea risca sa fie supus unei sanctiuni disciplinare, asa cum a patit si judecatorul Cristi Danilet. El le-a vorbit jurnalistilor, acum doi ani, despre 'coruptia din sistemul de justitie', care a fost si tema disertatiei sale la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

In consecinta, potrivit publicatiei, judecatorul a fost denuntat de colegi la Consiliul Superior al Magistraturii, care, in Romania, "este investit cu o putere aproape nemarginita", se arata in articol. Judecatorii s-au plans la CSM ca le-ar fi fost ranita demnitatea, intrucat profesia lor a fost pusa in legatura cu coruptia.

Danilet si-a dezvoltat disertatia de atunci sub forma unei carti care poarta titlul "Coruptia si anticoruptia in Justitie", ce a aparut in limba romana in cadrul seriei "Statul de drept in Europa de sud-est" a Fundatiei Konrad Adenauer. Ziarul german scrie ca ar urma sa apara si o versiune in limba engleza, iar cu ocazia lansarii acestei carti mai multi judecatori si avocati s-ar fi exprimat public pe tema coruptiei pentru prima oara.

Vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a declarat cu ocazia lansarii ca sistemul s-a facut in trecut vinovat de anumite "greseli". "Atii au fost mult mai directi, ca de exemplu Elena Cherciu, care a lucrat timp de sase ani la DNA. Ea a schitat un sistem in care judecatorii devin la un joc de poker incredibil de bogati sau ai caror nou-nascuti primesc cu ocazia botezului plicuri groase de bani", continua articolul.

"Ea a mai relatat si despre programul computerizat destinat atribuirii aleatorii a cazurilor catre judecatori si care poate fi foarte usor manipulat. Sau despre cum unele dosare 'dispar' efectiv din tribunale. De asemenea, judecata este de multe ori atat de mult amanata incat expira toate termenele, iar cazul se rezolva de la sine", noteaza FAZ.

In plus, Danilet a mai vorbit si despre "o coruptie larg raspandita in randul practicantilor, care mituiesc, de exemplu, colaboratorii de la medicina legala, insarcinati sa masoare alcoolemia din sange dupa accidente rutiere, dar care reusesc sa schimbe procentajele retroactiv, astfel incat sa nu mai poata fi aplicate pedepse prea dure".

"Judecatorii romani se credeau adevarati zei", spune Laura Stefan de la Societatea Academica Romana, sustinand ca, dupa caderea regimului comunist, sistemul nu a fost niciodata complet curatat, iar fosta nomenclatura ar detine in continuare pozitii-cheie in inaltele curti, la Curtea Constitutionala sau in comisiile juridice din Parlament.

"Pana acum sase ani, judecatorii se aflau in subordinea Ministerului Justitiei si astfel erau expusi influentei politice. Apoi, la presiunea Comisiei Europene, a existat o reforma, care se pare ca a fost bine intentionata, dar care a avut efecte catastrofale, intrucat a consolidat 'un sistem putrezit'. CSM, care a fost creat pentru protejarea independentei Justitiei, s-a dovedit a fi cel mai mare impediment al schimbarii acestei stari de fapt", scrie FAZ.

"Cand fostul ministru al justitiei Monica Macovei a indraznit sa faca, inainte de intrarea in UE, o reala reforma a sistemului, preluand lupta impotriva coruptiei, aproape ca nu a mai avut parghii prin intermediul carora sa poata cuprinde in acest pachet de reforma si judecatorii", observa publicatia germana.

Ziarul mai atrage atentia ca si Catalin Predoiu s-a confruntat cu aceleasi probleme, cand judecatorii au intrat intr-o greva ilegala in aceasta toamna pentru a protesta fata de subfinantarea sistemului judiciar.

"Protestul a fost cauzat de legea salarizarii unice in sistemul bugetar. Ani de-a randul judecatorii au stabilit singuri ce bonusuri isi acorda si ce mariri de salariu vor aplica, recunoscandu-le apoi reciproc prin decizii judecatoresti. In acest sistem absurd si cunoscut numai in Romania, judecatorii au reusit sa obtina in justitie preluarea de catre stat a unor cheltuieli pentru operatii estetice, asigurari auto si de casa sau plata gradinitelor, uneori chiar si pentru judecatori fara copii", subliniaza publicatia.

FAZ mai aminteste de o decizie din martie anul trecut prin care Inalta Curte ar fi permis tuturor judecatorilor si procurorilor o marire de salariu de 50%, motivand-o prin stresul si riscul la care se expun magistratii. Chiar daca Curtea Constitutionala a decis ca Inalta Curte nu are competente pentru o astfel de decizie, aceasta nu si-a pierdut efectele juridice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.