Majoritatea populatiei se opune organizarii unui scrutin anticipat si pledeaza pentru alegerea directa a presedintelui R. Moldova, arata un sondaj efectuat de Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing "CBS-AXA" in parteneriat cu IDIS Viitorul.

Cei mai multi dintre respondenti au spus ca se opun organizarii unui scrutin anticipat, fie si in anul 2010. Pe de alta parte, 56 % dezaproba initiativa unor alegeri parlamentare anticipate - in special persoane cu varsta peste 60 de ani, relateaza Jurnal.md, conform NewsIn.

Totusi, in cazul unor eventuale alegeri parlamentare , 33% din repondenti ar vota Partidul Comunistilor, 14 % - Partidul Democrat, 11% - Partidul Liberal Democrat, 10 % - Partidul Liberal, iar 2% - Alianta Moldova Noastra. In acelasi timp, aproximativ 11 % dintre cei intervievati au afirmat ca nu ar vota in general, iar restul de 19% s-au aratat indecisi. Sondajul mai arata ca, in eventualitatea unor alegeri anticipate, Alianta pentru Integrare Europeana ar detine aproape 35 % din optiunile respondentilor, iar PCRM - 33 %.

In eventualitatea unui referendum privind modificarea Constitutiei, 74 % dintre respondenti ar vota pentru alegerea directa a presedintelui Republicii Moldova. Sprijinul pentru aceasta optiune este format destul de unitar pe intreg teritoriul tarii si se bucura de sustinere indiferent de nationalitate, varsta sau religie, mai arata sondajul, efectuat pe un esantion de 1.085 persoane din 67 de localitati.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau si seful interimar al statului, Mihai Ghimpu, a initiat marti, printr-un decret prezidential, o reforma constitutionala, ce ar putea duce la adoptarea unei noi Constitutii a R. Moldova, care sa prevada alegerea sefului statului prin vot direct de catre popor.

Mihai Ghimpu a semnat un decret prezidential prin care constituie o comisie pentru reforma constitutionala, care va identifica si va solutiona lacunele din actuala lege suprema a statului, ale carei prevederi sunt pe cale sa duca, pentru a doua oara in acest an, la dizolvarea Parlamentului.

Intr-o prima etapa, ar urma sa fie modificata procedura de alegere a sefului statului, astfel incat Parlamentul actual sa poata alege presedintele cu 50% plus un deputat, iar presedintele PD-ului, Marian Lupu, sa fie ales presedinte, astfel fiind indeplinite toate intelegerile convenite in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat si candidatul AIE la functia de presedinte al R. Moldova, a declarat insa miercuri ca nu sprijina initiativa presedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, de modificare integrala a Constitutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.