Responsabilii Uniunii Europene se vor afla vineri la Kiev pentru un summit cu Ucraina, cu intentia de a-si exprima clar nemultumirea fata de ritmul lent al aplicarii reformelor in aceasta tara, fata de datoria in crestere si crizele politice repetate.

Intr-un an, atmosfera s-a schimbat radical in relatiile dintre tarile europene si Kiev, pe masura ce tara cu 45 de milioane de locuitori s-a confruntat cu dificultati financiare si rivalitati politice, arata AFP, citat de NewsIn.

La Paris, in 2008, europenii au propus Ucrainei elaborarea unui acord de asociere pentru anul urmator, incercand astfel sa-si arate dorinta de apropiere de o tara fragilizata de efectul conflictului din Georgia. La summitul de vineri nu se va intampla insa nimic concret in acest sens, spre marea nemultumire a Kievului.

"Europa nu s-a grabit, pentru a nu da apa la moara vreunuia dintre candidatii la prezidentialele ucrainene din 17 ianuarie", subliniaza Vadim Karassiov, directorul Institutului pentru strategii globale din Kiev. De partea europenilor, vantul a batut mai degraba din directia Moscovei, cu care Europa se afla in faza de dezghet accelerat dupa tensiunile privind Georgia.

"Este clar ca exista multa frustrare in randul unui numar mare de state din UE, daca nu in toate, fata de Ucraina", subliniaza Andrew Wilson, analist la European Council on Foreign Relations din Londra.

Fosta republica sovietica, sustinuta de imprumuturile internationale deoarece este afectata dur de criza economica, se afla la capatul puterilor. Aceasta situatia ii ingrijoreaza pe europeni, deoarece 80% din gazul rus pe care il achizitioneaza - care reprezinta un sfert din consumul lor de gaz - tranziteaza aceasta tara.

In ceea ce priveste energia, "Ucraina continua sa faca tot posibilul", apreciaza Sacha Tessier-Stall, analist la International Centre For Policy Studies din Kiev. Incepand din ianuarie, "nu se stie ce va face guvernul pentru a plati gazul rusesc", mai ales "daca FMI nu acorda cea de-a treia transa a creditului".

Ucraina a primit in urma cu un an un imprumut de 16,4 miliarde de dolari de la FMI. Dar Fondul ezita in a acorda a treia transa din acest credit, deoarece tara nu respecta conditiile impuse si nu inregistreaza progrese in aplicarea reformelor. In consecinta, si UE a inghetat un ajutor de 600 de milioane de euro destinat Kievului.

Odata cu apropierea scrutinului prezindential, Parlamentul ucrainean a votat recent o lege privind cresterea cheltuielilor sociale, crestere pe care tara risca sa nu o poata finanta. Atat europenii, cat si comunitatea internationala asteapta "revenirea statului de drept, eliminarea coruptiei" in Ucraina si ca "promisiunile electorale sa nu fie finantate cu banii comunitatii internationale, ai FMI si ai contribuabililor europeni", a avertizat recent secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Gustul amar se face, de asemenea, simtit si la Kiev. Ucraina este "singura natiune europeana cu ambitii clare de a intra in UE care a fost recunoscuta vag ca viitor potential membru", s-a plans viceministrul de externe, Konstantin Elesseev.

UE, condusa de presedintia suedeza si Comisia Europeana, urmeaza sa se limiteze vineri la a repeta ca Ucraina este "o tara europeana", care "impartaseste o istori si valori comune" cu Cei 27. Dar nu se va oferi vreo perspectiva de aderare tarii, care, de la Revolutia portocalie, incearca sa se apropie atat de UE, cat si de NATO. In plus, orientarea tarii s-ar putea schimba, daca favoritul in sondaje, liderul opozitiei proruse, Viktor Ianukovici, va castiga alegerile prezidentiale din ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.