Presedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, cere sa se puna punct odata si pentru totdeauna problemei denumirii limbii vorbite oficiale in Republica Moldova si sa se spuna clar, inclusiv in viitoarea Constitutie moldoveana, ca limba de stat este romana.
Mihai Ghimpu a semnat ieri decretul pentru constituirea unei comisii pentru reforma constitutionala, care ar putea decide fie adoptarea unei noi Constitutii, fie modificarea actualei, informeaza NewsIn. Noua Constitutie va stipula nu doar alegerea directa a presedintelui de catre popor, pentru a depasi impasul care duce a doua oara in acest an la dizolvarea Parlamentului, dar va reveni si la denumirea limbii de stat vorbite in Republica Moldova.

Ghimpu a cerut presei si clasei politice moldovene sa depaseasca aceasta problema creata artificial si sa mentioneze clar ca limba vorbita in Republica Moldova este limba romana.

„Imi pare rau ca exista politicieni care au speculat problema – daca s-ar fi pus punct de la bun inceput, de la inceputul anilor 90, am fi avut mai mult timp sa ne ocupam de probleme economice si poate ca am fi trait mai bine. Trebuie sa spalam aceasta rusine de pe noi – pana si copiii stiu ce limba vorbim noi, moldovenii – romana”, a spus presedintele Parlamentului moldovean.

„Toata viata mea am vorbit limba romana. Mama noastra nu stia sa scrie cu caractrere chirilice si corespondenta cu ea o purtam in romana chiar si in perioada sovietica. Cu cat vom pune punct mai rapid in aceasta disputa, cu atat mai bine va fi pentru noi, pentru ca problema noastra cea mai mare nu este denumirea istoriei si a limbii, ci nevoile si saracia care ne macina pe fiecare, noi trebuie sa refacem economia”, a continuat Ghimpu.

„Va rog sa incercam sa explicam odata societatii ca nu trebuie sa facem politica 20 de ani doar in jurul limbii si identitatii noastre. Aici a fost marea noastra greseala si aici am pierdut in plan economic si social – ca noi, in loc sa ne ocupam de economie, ne-am batut intre noi ca sa ne demonstram ce limba vorbim, de parca abia de ieri am aparut pe fata pamantului si nu ar fi evidente aceste lucruri. Cu cat vor fi mai putine speculatii pe acest subiect, cu atat va fi mai bine. Trebuie sa ne concentram toate eforturile, cunostintele si energia spre asigurarea unui trai decent pentru populatie”, a incheiat presedintele Parlamentului moldovean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.